Πέμπτη
08.12.2022

Ζημιές-μαμούθ για το πρώτο ETF στο Bitcoin

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το πρώτο ETF που παρακολουθεί την τιμή του Βitcoin έχασε περισσότερα από κάθε άλλο ETF τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων ProShares κυκλοφόρησε το Bitcoin Strategy τον Οκτώβριο του 2021 και έγινε αμέσως το πιο επιτυχημένο νέο ETF στην ιστορία, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 1 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, το fund μετρά απώλειες σε πρωτοφανή κλίμακα, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct που παρουσιάζουν οι Financial Times.

Η πτώση της τιμής του κατά 70% το καθιστά επίσης το έκτο ETF του είδους του με τις χειρότερες επιδόσεις όλων των εποχών.

Το ETF (σ.σ. ουσιαστικά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που τελεί υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο), γνωστό ως BITO, προσέλκυσε εισροές σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, με μικρές μόνο αναλήψεις. Όμως, ακόμη και με καθαρές εισροές 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ενεργητικό του ανέρχεται πλέον στα 624 εκατομμύρια δολάρια. Λαμβάνοντας μαζί το χρονοδιάγραμμα των εισροών και την πτώση κατά 70% της τιμής της μετοχής του αμοιβαίου κεφαλαίου, η Morningstar υπολογίζει ότι το BITO έχασε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των επενδυτών.

Πηγή: euro2day.gr