Σάββατο
30.09.2023

ΥΠΕΘΟ: Ώρα να αλλάξει και η «ταμπέλα»!

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Και εγένετο… ΥΠΕΘΟ! Το είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε τον Κωστή Χατζηδάκη στην πλατεία Συντάγματος. Και έναν μήνα μετά τις εκλογές βγήκε και το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 82/2023) για τη μετονομασία του (πάλαι ποτέ) υπουργείου Οικονομικών σε Εθνικής Οικονομίας.

Και επισήμως, πλέον, το νέο υπερυπουργείο συγκεντρώνει αρμοδιότητες και εξουσίες που ανήκαν στο πρώην Οικονομικών, αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τι απομένει; Να αλλάξει και αυτή η «άκυρη» επιγραφή που έχει μείνει 15 χρόνια ίδια, γράφοντας «Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητος και Ναυτιλίας»!

Θα μπει ένα τέλος έτσι, συμβολικά και ουσιαστικά, στην αλήστου μνήμης περίοδο των μνημονίων, όπου το Οικονομικών έγινε de facto «πρώτο τη τάξει» υπουργείο, μόνο και μόνο διότι ο εκάστοτε υπουργός υπέγραφε τις επιστολές προς την τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ, ESM) για δάνεια, αλλά και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνόδευαν την αποπληρωμή τους.

Πλέον, εκτός από τα ταμειακά θέματα, το νέο υπουργείο αναλαμβάνει να σχεδιάζει την ανάπτυξη, για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να μειώνεται διαρκώς το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μια καλή αρχή έγινε τα τελευταία χρόνια, αλλά ήταν και παραμένει η πιο μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση και για τη χώρα, έπειτα από μια δεκαετία βαθιάς ύφεσης.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Τοξικά αφεντικά: Τα τρία «ύπουλα» χαρακτηριστικά τους και πώς να τα αναγνωρίσετε

Red alert: Η κλιματική κρίση είναι εδώ και σκοτώνει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr