Πέμπτη
22.02.2024

ΥΠΑΑΤ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο γάλα και τα τυροκομικά από μικτά κλιμάκια

Συνεχείς είναι οι έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, από την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, όταν και ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από 39 σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, 3 στη Λάρισα, 2 στον Βόλο, 3 στη Θεσσαλονίκη, 3 στα Ιωάννινα και 3 στην Πάτρα.

Από την πλευρά του, ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους 46 δείγματα (φέτας και κίτρινα τυριά) για περαιτέρω χημική ανάλυση. Ταυτόχρονα, διενεργεί επιπλέον έλεγχο σε 154 δείγματα για θέματα επισήμανσης της ετικέτας.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει λάβει και έχει αποστείλει για χημική ανάλυση 46 δείγματα από φέτα και κίτρινα τυριά και 38 δείγματα γάλακτος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από το σύνολο των δειγμάτων που εξετάζει το Γενικό Χημείο του Κράτους, 75 εξ αυτών αφορούν τη φέτα. Παράλληλα, έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 43 βυτία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται επίσης ότι στην πρωτοβάθμια επιτροπή έχουν εξετασθεί τα τελευταία έτη 166 υποθέσεις που σχετίζονται με τυροκομικά προϊόντα και έχουν υποβληθεί κυρώσεις ύψους 1.108.700 ευρώ. Το 2023 εξετάστηκαν 34 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα και ήδη τον πρώτο μήνα του 2024 εξετάστηκαν 18 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα.

Στη δευτεροβάθμια επιτροπή τα αντίστοιχα χρόνια έχουν διαβιβαστεί 25 υποθέσεις, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τεσσάρων και έχει αποσταλεί έγγραφο στην οικονομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για βεβαίωση των προστίμων στην εφορία. Η εξέταση ακόμη δέκα υποθέσεων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η σύνταξη των πρακτικών και η αποστολή των αποφάσεων, ενώ υπολείπονται ακόμα έντεκα υποθέσεις που αναμένεται να εξετασθούν άμεσα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, «από τις ανωτέρω περιπτώσεις, δύο αφορούν νοθεία σε φέτα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το υπουργείο θα προβεί στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιτροπής».

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, υπέγραψε σήμερα την επιβολή διοικητικών προστίμων, ύστερα από απόρριψη των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί προς τις επιχειρήσεις:

1. «ΦΑΡΜΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΝ. ΙΚΕ», ύψους 104.800 ευρώ για παράβαση που έγινε στις 23-11-2022 και

2. «COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ- COCA COLA (ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ)», ύψους 350.000 ευρώ για παράβαση που έγινε στις 23-11-2022.

Διαβάστε ακόμη

Τomi Huhtanen (Wilfried Martens Centre): Η Ελλάδα είναι από τα λίγα καλά νέα των τελευταίων ετών

Η γρίπη έφτασε στην Ανταρκτική: Νεκροί βασιλικοί πιγκουίνοι

Έκθεση: Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr