Πέμπτη
22.02.2024

XRP: Η κόντρα Ripple με SEC και το “καρφί” στον Γκένσλερ

«Πολιτικό πρόβλημα» χαρακτήρισε ο CEO της Ripple τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στον απόηχο της ταυτόχρονης έγκρισης 11 spot Bitcoin ETF. Ο Μπράντ Γκάρλινγκχάουζ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Γκάρι Γκένσλερ, υπεραμυνόμενος του XRP, ενός από τα στοιχήματα του 2024. Ripple και SEC έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στα δικαστήρια για το XRP, το ψηφιακό token το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θεωρεί ότι αποτελεί τίτλο – χρεόγραφο και ως εκ τούτου εντάσσεται στον ρυθμιστικό της έλεγχο.

Τόσο η Ripple όσο και άλλα ανταλλακτήρια στις ΗΠΑ έχουν αφήσει κατά καιρούς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της SEC και τον «βίαιο» τρόπο που επιχειρεί να ρυθμίσει την αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην έγκριση των spot Bitcoin ETFs και οι αγωγές κατά Binance, Coinbase και Kraken, είναι ορισμένα μόνο από τα γεγονότα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις πλατφόρμες. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, είναι ένα πολιτικό βάρος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και νομίζω ότι δεν ενεργεί προς το συμφέρον των πολιτών ούτε ενεργεί προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας. Είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνω» ανέ

Πώς η Grayscale άνοιξε τον δρόμο για τα spot ETFs

Καταλύτης για την έγκριση των πρώτων spot Bitcoin ETFs ήταν η δικαστική νίκη της Grayscale τον Αύγουστο του 2023. H Grayscale, διαχειριστής του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2021 για πρώτη φορά αίτηση ώστε να μετατρέψει το δημοφιλές κλειστό αμοιβαίο κεφάλαιό της GBTC σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF), συνδεόμενο με το Bitcoin, στην spot αγορά των ΗΠΑ. H SEC απέρριψε την αίτηση, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για τους κινδύνους χειραγώγησης των επενδυτών.

Η νομική ομάδα της Grayscale προσέφυγε στα δικαστήρια, πατώντας πάνω στο γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είχε δώσει την έγκρισή της σε ETF που επενδύουν σε συμβόλαια Βitcoin μελλοντικής εκπλήρωσης. Επίσης, εστίασε στο γεγονός ότι spot ETF και futures ETF συσχετίζονται κατά 99,9%. Τελικά, το καλοκαίρι του 2023 το δικαστήριο αποφάσισε ότι «η SEC απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς γιατί ενέκρινε την εγγραφή άλλων ETFs (σ.σ. futures) αλλά όχι το προτεινόμενο της Grayscale. Εν απουσία μίας ουσιαστικής εξήγησης, η διαφορετική αντιμετώπιση όμοιων προϊόντων είναι μη νόμιμη και αυθαίρετη».

Αναλυτές crypto είχαν χαρακτηρίσει «κομβική» τη δικαίωση της Grayscale, επισημαίνοντας ότι άνοιξε τον δρόμο ώστε να εγκριθεί τελικά το πρώτο spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ -εξέλιξη που επιτρέπει σε μεγαλύτερο μέρος τόσο ιδιωτών επενδυτών όσο και θεσμικών να αποκτήσουν έκθεση στη «ναυαρχίδα» των cryptoχωρίς να χρειάζεται να κατέχουν το κρυπτονόμισμα.

Ο Γκάρι Γκένσλερ της SEC και η κόντρα με τη Ripple για το XRP

«Ένας από τους ορισμούς της παραφροσύνης είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα» ανέφερε επίσης ο CEO της Ripple, περιγράφοντας το πώς αντιλαμβάνεται την «εκστρατεία κατά των κρυπτονομισμάτων» του Γκάρι Γκένσλερ. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και νομίζει ότι με κάποιο τρόπο θα κερδίσει στο δικαστήριο. Συνεχίζει να χάνει στο δικαστήριο».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε Kraken, Coinbase και Binance, ισχυριζόμενη ότι πούλησαν μη εγγεγραμμένους τίτλους στις πλατφόρμες τους. Η SEC πήγε στα δικαστήρια τη Ripple, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι πούλησε παράνομα token XRP, καθώς προχώρησε σε μη καταχωρημένες πωλήσεις κινητών αξιών. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες κατά της Ripple απορρίφθηκαν τον Οκτώβριο, ωθώντας προς τα πάνω την τιμή του XRP.

Source: powergame.gr