Κυριακή
29.05.2022

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις από την Εφορία

Επιστροφή στην κανονικότητα με τις δίδυμες κρίσεις όμως να συνεχίζουν να ταλαιπωρούν φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Αν και η ουκρανική κρίση δεν έχει δείξει ακόμα τις συνέπειες στις οικονομίες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα είναι σκληρές με τους λογαριασμούς της ενέργειας, αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης να συνεχίζουν να αυξάνονται, Δημόσιο και Ταμεία έχουν ξεπαγώσει φόρους και χρέη της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν οι κατασχέσεις για όσους χρέη, καθώς και για αυτούς που θα δημιουργήσουν από τούδε και στο εξής.

Βέβαια, παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κούρεμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή ουδείς πλέον μπορεί να το αποκλείσει δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα προμηνύεται αν όχι εφιαλτικό εξαιρετικά κρίσιμο για την επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μέσα σε όλα αυτά, η φορολογική διοίκηση, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία βγάζει στο «σφυρί» οκτώ ακίνητα φορολογούμενων για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ το πρόγραμμα πλειστηριασμών αναμένεται να έχει και συνέχεια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περισσότεροι από  1 εκατομμύριο φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτών να φθάσει ακόμα και τα 2,5 εκατομμύρια τα χρέη της πανδημίας και οι φόροι που ήταν σε αναστολή είσπραξης έχουν ξεπαγώσει. Μάλιστα την προσεχή Δευτέρα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από τις 820.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα χρέη των οποίων είχαν παγώσει την περίοδο της πανδημίας, ενώ τον Ιούνιο οι 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν να ξεκινήσουν την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις.

Με βάση τα στοιχεία, θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά από την προσεχή Δευτέρα η αποπληρωμή περίπου 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Χρέη έως 50 ευρώ έχουν 896.877 φορολογούμενοι
  • Χρέη από 50 έως 500 ευρώ έχουν 1.581.578 οφειλέτες
  • Ποσά από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.495.470 φορολογούμενοι
  • Χρέη άνω των 10.000 ευρώ έχουν 318.407 φορολογούμενοι

Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ενδιαφέρον έχουν οι εξής περιπτώσεις:

  • Μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στη Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου.
  • Μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τμ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου 2022.
  • Κατοικία 124,86  τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 365.000 ευρώ με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η Εφορία πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κοινοποιεί ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου. Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης ο οφειλέτης στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων αυτού, ακόμα και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης ή αν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.

Πηγή: powergame.gr