Δευτέρα
24.06.2024

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών για Ethereum και Solana

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην αγορά των crypto για το 2022 είναι κατά πόσο το Erthereum θα καταφέρει να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το Bitcoin (το λεγόμενο Flippening) και να γίνει το κορυφαίο κρυπτονόμισμα του οικοσυστήματος. Όμως, ενώ το Ethereum κοιτάζει μπροστά και στοχεύει υψηλότερα (απέχει περίπου 400 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από το Bitcoin), αναλυτές εκτιμούν ότι σιγά σιγά θα πρέπει να κοιτάζει και πίσω του, καθώς το Solana έρχεται… με φόρα.

Οι προβλέψεις για Ethereum και Solana

Προχθές, η Bank of America εκτίμησε ότι το Solana έχει τα φόντα να εξελιχθεί στην «Visa του οικοσυστήματος των digital assets». Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος αναλυτής πιστεύει στο μέλλον του Solana, καθώς ο χαμηλό κόστος συναλλαγών, η ταχύτητά του και άλλα χαρακτηριστικά το καθιστούν πιο εύχρηστο από το Ethereum. Μπορεί να έχει δίκιο η BofA και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές πριν αφήσουν το Ethereum για το Solana;

Τα δύο αυτά crypto συχνά συγκρίνονται κυρίως γιατί υποστηρίζουν τα έξυπνα συμβόλαια, που είναι συλλογές κωδικών με οδηγίες πάνω στην blockchain, πολύτιμες για αποκεντρωμένες εφαρμογές, όπως DeFi, NFTs και DAOs.

Είναι αλήθεια ότι το Ethereum από τη φύση του αυτοπεριορίζεται υπό την έννοια ότι μπορεί να υποστηρίξει μικρό αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο κι έτσι δεν μπορεί να τρέξει εφαρμογές που στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και θα απαιτούν χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Το Ethereum υποστηρίζει 13 συναλλαγές το δευτερόλεπτο όταν το Solana σήμερα διαχειρίζεται 1.954 συναλλαγές το δευτερόλεπτο και μπορεί αν χρειαστεί να φτάσει και τις 65.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

Το Solana ξεκίνησε το 2020 και έγινε γνωστό το 2021, ένα έτος στο οποίο η τιμή του άρχισε από τα 1,84 δολάρια για να φτάσει στις 31 Δεκεμβρίου στα 170 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο άνω του 9.000%.  Στις 6 Νοεμβρίου 2021, σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 259,86 δολάρια και εκείνη τη στιγμή ήταν το 4ο μεγαλύτερο crypto, με κεφαλαιοποίηση στα 78 δισ. δολάρια, ενώ σημείωνε άνοδο μέσα στο έτος κοντά στο 14.000%. Σήμερα, το Solana κινείται μεταξύ 5ης και 6ης θέσης στη λίστα με τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 45 δισ. δολάρια.

Είναι σαφές ότι πρέπει να τρέξει πολύ νερό ακόμη στο αυλάκι για να φτάσουμε στο σημείο που προβλέπει η Bank of America, καθώς στη δεδομένη συγκυρία χωρίζουν περίπου 340 δισ. δολάρια το Ethereum με το Solana. Η blockchain του Ethereum έχει παγιώσει τη θέση της και θεωρείται το βασικό «όχημα» για NFTs και άλλες αποκεντρωμένες εφαρμογές που βασίζονται στα έξυπνα συμβόλαια.

Πολλές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές που υπάρχουν σήμερα στο οικοσύστημα των crypto έχουν δημιουργηθεί στο Ethereum και εξαρτώνται από την blockchain του για να λειτουργήσουν. Δεν αποκλείεται βέβαια τα πράγματα να αλλάξουν στο μέλλον όταν θα γίνει ακόμη πιο αναγκαίο να τρέχουν δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ταυτόχρονα. Γι’ αυτό όσοι επιλέγουν να επενδύσουν στο Solana, στην ουσία ποντάρουν στο ότι θα καταφέρει να δώσει λύσεις σε πεδία που το Ethereum δυσκολεύεται.

Το πλεονέκτημα του Solana

Το βασικό πλεονέκτημα του Solana είναι ότι δίνει έμφαση στην επεκτασιμότητα, ενώ το Ethereum εστιάζει στην αποκέντρωση και την ασφάλεια. Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμη στη συνέχεια γιατί έχει ως αποτέλεσμα το Solana να έχει πολύ χαμηλότερο κόστος συναλλαγών. Ένα από τα μειονεκτήματα του Ethereum που επισημαίνει η BofA, είναι ότι έχει εμφανίσει περιόδους συμφόρησης του δικτύου ενώ υπάρχουν παραδείγματα όπου τελικά το κόστος μπορεί ακόμη και να ξεπερνάει την αξία της συναλλαγής.

Σύμφωνα με την BofA, το Solana έχει ολοκληρώσει στη ζωή του 50 δισεκατομμύρια συναλλαγές και έχει χρησιμοποιηθεί για να εξορυχθούν πάνω από 5,7 εκατομμύρια NFTs και το μεγάλοι όπλο του για να κερδίσει τη μάχη με το Ethereum είναι ότι διευκολύνει τις μικρές πληρωμές και το gaming.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

Array