Σάββατο
28.01.2023

Βρεττού: «Η Attica Bank έχει καταφέρει να επιβιώσει» – Οι τρεις στόχοι της ΑΜΚ

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η τράπεζα έχει βιώσει μία βαθύτατη κρίση, με σωρεία προβλημάτων στη μακρόχρονη πορεία της. Παρόλα αυτά, έχει καταφέρει να επιβιώσει και να πλησιάζει τα 100στα της γενέθλια, τα οποία θα συμπέσουν με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού μας που θα θέσει τις βάσεις της επόμενης ημέρας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κα Ελένη Βρεττού, στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, την οποία χαρακτήρισε ως ορόσημο για την αλλαγή σελίδας της τράπεζας, καθώς λαμβάνονται αποφάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της, με στόχο, όχι μόνο την εξυγίανση του ισολογισμού της, αλλά επιπλέον και την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με την ίδια, το σχέδιο της διοίκησης θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, αλλά και με ένταση εργασίας από τους επόμενους μήνες, έχοντας ως αφετηρία τη σημερινή ημέρα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η κεφαλαιακή ενίσχυση έχει τρεις στόχους:

1) Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας. Στο 9μηνο του 2022 οι δείκτες είχαν διαμορφωθεί σε CEΤ1 6,3% και συνολικό δείκτη 10,1%. Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ – μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο – οι δείκτες θα αυξηθούν κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.

β) Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 9μηνο στο 66%, ενώ οι ενδείξεις συντείνουν σε περαιτέρω μείωση στο τέλος του 2022. «Με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο έχουμε αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους την εξέταση εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων, αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και έπονται αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Χάρη στις νέες εκταμιεύσεις του 9μήνου ήδη οι δείκτες ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μας μειώνονται, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση γενικά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η διαχείριση των NPEs αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, με στόχο ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ να διοχετευθεί, προκειμένου να μειώσουμε οριστικά πλέον το ιστορικά υψηλό απόθεμα των NPEs», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Εξίσου σημαντική, ωστόσο, είναι η βιώσιμη σταθερή κερδοφορία εντός της επόμενης τριετίας, προκειμένου η τράπεζα να ξεκινήσει να δημιουργεί οργανικό κεφάλαιο. Τότε θα έχουμε κερδίσει όχι μόνο τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο».

3) Η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου. Από την ΑΜΚ ποσό, ύψους 190 εκατ. ευρώ, έχει οριοθετηθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Μακέδος: «Η συνεδρίαση «σφραγίζει» τη συμφωνία μετόχων»

Την άποψη πως η σημερινή συνεδρίαση επισφραγίζει τη δέσμευση των μετόχων για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, τονίζοντας πως αποτελεί το τελικό στάδιο υλοποίησης της καταρχήν συμφωνίας που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως υπογράμμισε, πλέον η τράπεζα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στις πολιτικές ανάπτυξής της, στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και στην επαναφορά της σε λειτουργική κερδοφορία, με στόχο την καθιέρωσή της ως ο πέμπτος ανταγωνιστικός πόλος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Διαβάστε ακόμη

Τα σενάρια για τις κινήσεις του Γκριμάλντι σε Κρήτη και Αδριατική

Ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις έως 10% στο ράφι

Πρωτοχρονιά: 25 εναλλακτικοί προορισμοί με κόστος έως 300€ για τρεις διανυκτερεύσεις

 

Πηγή: newmoney.gr