Βρετανία: Kυκλοφορεί το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο σε μια διαδρομή 14 μιλίων

Κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο πλήρους μεγέθους, με όσους εμπλέκονται στο έργο να το περιγράφουν ως ορόσημο για τις μεταφορές.

Σύμφωνα με το CNBC, η υπηρεσία AB1, όπως είναι γνωστή, ταξιδεύει σε μια διαδρομή 14 μιλίων στη Σκωτία, μεταξύ του Ferrytoll Park and Ride in Fife και του Edinburgh Park Transport Interchange.

Η διαδρομή, η οποία διασχίζει τη διάσημη γέφυρα Forth Road, μπορεί να μεταφέρει έως και 10.000 επιβάτες κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία δημόσιων μεταφορών Stagecoach. Ένα  εισιτήριο για ενήλικες κοστίζει 7,20 λίρες.

Έργο – ορόσημο

Σε ανακοίνωση της την προηγούμενη εβδομάδα, η Stagecoach περιέγραψε την κυκλοφορία του λεωφορείου ως «σημαντικό ορόσημο για την αυτόνομη τεχνολογία». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η AB1 «πιστεύεται ότι είναι η πρώτη εγγεγραμμένη υπηρεσία λεωφορείων στον κόσμο που χρησιμοποιεί αυτόνομα λεωφορεία πλήρους μεγέθους».
Η δοκιμή, η οποία αποτελεί μέρος του έργου CAVForth, θα διαρκέσει μέχρι το έτος 2025. Θα συμμετέχει ένας στόλος πέντε λεωφορείων που θα ταξιδεύουν σε  με ταχύτητες έως και 50 μίλια την ώρα.

Τα αυτόνομα οχήματα λειτουργούν με χρήση μιας σειράς αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης, αν και απαιτείται ανά πάσα στιγμή ένας οδηγός για περαιτέρω ασφάλεια. Ένα άλλο μέλος του προσωπικού θα έχει την ευθύνη για τα εισιτήρια και θα απαντά σε ερωτήσεις από τους επιβαίνοντες.

Μαζί με το Stagecoach, οι εταίροι του έργου είναι η Fusion Processing, Bristol Robotics Lab, Alexander Dennis, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας  και το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου.

Μέρος της χρηματοδότησής του προέρχεται από το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε σχόλια που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ο Πολ Ντέιβις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστή λεωφορείων Alexander Dennis, φάνηκε αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές της αυτόνομης οδήγησης στο μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης όπως αυτό που δοκιμάζουμε στο CAVForth θα βελτιώσουν περαιτέρω την ασφάλεια μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης», είπε.

Ο Ντέιβις υποστήριξε ότι τέτοια συστήματα θα προσφέρουν επίσης «την ικανότητα οδήγησης λεωφορείων με πιο αποτελεσματικό τρόπο βελτιστοποιώντας την επιτάχυνση και την επιβράδυνση για να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μειωμένη φθορά στο όχημα».

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: $30 εκατ. την ημέρα κοστίζει στην Καλιφόρνια η απεργία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ

Επιτυχής η επανέκδοση των δύο ομολόγων – Στα 2,18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Big deal Μυτιληναίου στον Καναδά για φωτοβολταϊκό-γίγα άνω του 1GW

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr