Βραχυχρόνια μίσθωση: Έξωση στους φοροφυγάδες από τις πλατφόρμες

Ξενοδοχείο στα Μετέωρα απέκρυψε 1,3 εκατομμύριο ευρώ, 200 υπερπολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο προβάλλονταν και ενοικιάζονταν χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην Εφορία, ενώ πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωναν «μαϊμού» Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Εφορία έχει βάλει στο μάτι ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους «ξεχνούν» να δηλώσουν εισοδήματα που προέρχονται από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μάλιστα, το 2023 οι έλεγχοι θα «αγριέψουν». Κι αυτό καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρεί σε νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού. Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται θα είναι πλήρως επεξεργασμένα από τις πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δίνουν ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό θα βοηθήσουν και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Συγκεκριμένα, από το 2024 (εισοδήματα 2023) τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (τα οποία ανήλθαν το προηγούμενο έτους σε 530 εκατ. ευρώ) θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης.

Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νομικό πλαίσιο που εισήχθη λειτουργεί με επιτυχία. Η νομοθεσία και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις πλατφόρμες μάς έδωσαν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να παράγουν έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις χωρίς να τα δηλώνουν. Η συνεργασία με τις πλατφόρμες γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική και αποτελεσματική, βοηθώντας μας να εξελίξουμε τα ψηφιακά μας εργαλεία. Συνεχίζουμε τους ελέγχους μας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό».

Σήμερα στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες είναι εγγεγραμμένα 140.000 ακίνητα (κάποια από τα ακίνητα είναι και στις τρεις πλατφόρμες). Διαπιστώθηκε ότι σε 52.000 περιπτώσεις οι διαχειριστές είχαν δηλώσει ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Από αυτούς οι περίπου 33.000 συμμορφώθηκαν, πληρώνοντας 103 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι αποβλήθηκαν από τις πλατφόρμες.

Με βάση το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. Ετσι, ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει πλήρη και καθαρή εικόνα για το προφίλ των φορολογουμένων. Όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες. Τα ακίνητα που εκμισθώνουν δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα στα δίχτυα του φοροελεγκτικού μηχανισμού πιάστηκαν 200 βίλες στη Μύκονο οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα ξέχασε να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή: powergame.gr