Δευτέρα
27.05.2024

«Βουλιάζει» η ζήτηση για NFTs

Η τιμή διαπραγμάτευσης για την πλειοψηφία συλλογών NFTs, που ονομάζονται «blue-chips», έχει μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2021.

Αντίστοιχα, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι εβδομαδιαίες πωλήσεις των NFTs, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 300.000 ή αλλιώς μειωμένες συγκριτικά κατά 76% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο εβδομαδιαίος αριθμός των συναλλαγών ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο.

Και εάν τα δεδομένα δεν αρκούν για να πτοήσουν την αγορά, όλοι οι δείκτες συγκλίνουν ότι η πτωτική τάση δεν έχει σημάδια αντιστροφής.

Σύμφωνα με δεδομένα της Nansen, η δραστηριότητα συναλλαγών NFT στο Ethereum, κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021. Οι λεγόμενες blue-chip συλλογές NFT έχουν δει επίσης τις κατώτατες τιμές τους να πέφτουν παράλληλα με την πτώση των πωλήσεων.

Ωστόσο, η Meta αποφάσισε να εγκαταλείψει την υποστήριξη NFTs σεInstagram και Facebook σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο αφότου άρχισε να κυκλοφορεί λειτουργίες που υποστηρίζουν ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα ανακατευθύνει τους πόρους της σε άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του Meta Pay.

«Κλείνουμε προς το παρόν τα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα (NFT) για να επικεντρωθούμε σε άλλους τρόπους υποστήριξης δημιουργών, ανθρώπων και επιχειρήσεων» ανέφερε η εταιρεία.

Αντίστοιχα, η The Walt Disney Company έκλεισε το τμήμα metaverse κατά το 2023. Ολόκληρο το τμήμα των 50 εργαζομένων  έχει απολυθεί.

Οι χαρακτηριστικοί «πίθηκοι» της συλλογής Board Ape Yacht Club, η κορυφαία συλλογή όλων των εποχών, είχε κάποτε κατώτατη τιμή πάνω από 350.000 $, καθώς διασημότητες όπως η Paris Hilton, ο Justin Bieber, και ο Snoop Dogg, μεταξύ άλλων, αγόρασαν κάποια NFT της συλλογής. Ωστόσο, η τιμή διαπραγμάτευσης των Bored Apesμειώνεται σταθερά. Σήμερα τα συγκεκριμένα NFT πωλούνται χαμηλότερα κατά 73% από τα υψηλά που είχαν σημειώσει.

Παρά την κρίση, ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s δημιούργησε μια αγορά NFT στο Ethereum και το Polygon. Οι αγοραστές μπορούν να αγοράσουν NFT χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα ETH ή MATIC και η πλατφόρμα χρεώνει τέλος συναλλαγής 2,5%.

Αρκετοί αναλυτές του κλάδου βλέπουν πως οι τιμές των NFTs δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα υψηλά τους επίπεδα, ωστόσο αυτό μένει να αποδεχτεί καθώς τα NFTs επηρεάζονται από τις τιμές διαπραγμάτευσης των αγορών κρυπτονομισμάτων.

Η πτώση στην αγορά NFT επηρεάζει επίσης και αρκετά κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με τα NFTs για παράδειγμα αυτών των NFT marketplaces.

Για παράδειγμα, το επενδυτικό κεφάλαιο Tiger Global, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στο μεγαλύτερο (με βάση τον όγκο συναλλαγών) NFT Marketplace OpenSea, αποκάλυψε τον Δεκέμβριο ότι είχε μειώσει την αξία του NFT marketplace από 13 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή της επένδυσης σε μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Από τα θετικά στοιχεία που δίνουν κάποια αισιοδοξία για τις αγορές NFT, είναι οι όγκοι συναλλαγών που εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν σημειώσει το 2022.

Source: liberal.gr

Array