Πέμπτη
18.04.2024

Βουλή: Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, υπό την αίρεση ότι ο φόρος που προκύπτει δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Οι περισσότερες ρυθμίσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς θα ενισχύσουν πληθώρα νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.  Θα θεσμοθετούνται επίσης, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις παλαιές ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία, όπως και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στο αγροτικό πετρέλαιο.

Αναλυτικά θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο:

-Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ, για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το μέτρο αυτό θα αφορά φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και αυτές είναι μηδενικές, πιστωτικές, αλλά και χρεωστικές υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023. Δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αναβίωση ρυθμίσεων για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία:

Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο.

Αφορά τις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την κρίση που προκάλεσαν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.  Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Νέα εξάμηνη παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για: μεταφορές προσώπων, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα, γυμναστήρια, σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα

Πηγή: newmoney.gr

Array