Viva: «Βλέπει» τριπλασιασμό εσόδων για το 2021 – Το 90% των εσόδων από το εξωτερικό
Banks - 09/06/2021. Συντάκτης: Newsroom
Ο στόχος για τριπλασιασμό εσόδων το 2021 και η γεωμετρική αύξηση από τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες πληρωμών – Οι στόχοι για το πελατολόγιο – Γιατί δεν επιδιώκεται εισαγωγή στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Με τριπλάσιο τζίρο σε σχέση με το 2020 αναμένεται να κλείσει την τρέχουσα χρονιά η Viva Wallet. Πιο αναλυτικά, όπως είχε επισημάνει και σε πρόσφατο δημοσίευμά του το newmoney, τα έσοδα της εφετινής χρήσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ, έναντι 44 εκατ. ευρώ το 2020, χάρη στη γεωμετρική αύξηση από τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες πληρωμών, ενώ το 90% των εσόδων της θα προέλθει από τη δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Η Viva στις 15 του περασμένου Νοεμβρίου, δηλαδή, σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόκτηση της Praxia Bank και την μετονομασία της σε Viva Bank χορήγησε το πρώτο δάνειο, όπως ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Καρώνης, στο πλαίσιο συζήτησης με εκπροσώπους τους Τύπου με αφορμή την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και τα μελλοντικά της σχέδια. Στόχος της διοίκησης είναι στο τέλος της χρονιάς η εταιρεία να έχει ένα πελατολόγιο επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη της τάξης των 100 χιλιάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Καρώνη, ο πιλοτικός κύκλος που θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες δεν προβλέπει την ενεργοποίηση του κομματιού του SPV, γεγονός που σημαίνει πως οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με ίδια κεφάλαια. «Στόχος μας είναι σε πρώτη φάση να δίνουμε με δικά μας χρήματα, όχι των επενδυτών, μικρά δάνεια, μικρής διάρκειας», εξήγησε, αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη δρομολογήσει τη σύναψη συνεργασίας με επενδυτές, οι οποίοι θα τοποθετήσουν 500 εκατ. ευρώ στο εν λόγω όχημα ειδικού σκοπού.
«Η τράπεζά μας, δηλαδή, θα παίρνει κεφάλαια από ιδιώτες και θα τα δίνει σε επιχειρήσεις. Θα έχει ένα servicing από αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν θα τα κουβαλάει στον ισολογισμό της, φτιάχτηκε για την Ευρώπη, για να δουλέψει πάνω στο αμερικάνικο μοντέλο», πρόσθεσε από την πλευρά του, ο VP Strategy & Business Development της Viva, κ. Γιάννης Λάριος, για να καταλήξει: «Μέσω της Viva Payments η τράπεζα έχει ήδη σχέση με επιχειρήσεις, τις οποίες αξιολογεί, για να τους δώσει κεφάλαιο κίνησης. Μετά τη σύναψη του δανείου και εντός 15 ημερών το πακετάρει, το τιτλοποιεί και το πουλάει στο SPV, ενώ η επιχείρηση συμφωνεί τι ποσοστό θέλει να του κρατάμε και αποπληρώνει το δάνειο, πληρώνοντας ανά συναλλαγή».
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, αυτό αποκλείστηκε από τον ιδρυτή της Viva. «Δεν είμαι ένας manager που θα μπορούσα να διαχειριστώ το Xρηματιστήριο. Το Χ.Α. σίγουρα δεν διαθέτει την αίγλη που θα μπορούσε να έχει, ενώ η Viva δεν θα μπορούσε να εισέλθει, όταν τα έσοδά μας από την Ελλάδα θα είναι κάτω του 10%», τόνισε ο κ. Καρώνης.
Τέλος, ο κ. Καρώνης χαρακτήρισε ως φυσικό επακόλουθο του πολύχρονου outsourcing την αποχώρηση των τραπεζών από τον κλάδο των ΡΟS, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό αφήνουν ένα κενό ή δίνουν μεγαλύτερη ευκολία στους εμπόρους να αποδεσμευτούν.
Διαβάστε ακόμα:
Ρότα για έξοδο της Ελλάδας -στις αρχές του 2022- από την ενισχυμένη εποπτεία
Freddie Figgers: Τον εγκατέλειψε η μητέρα του μόλις γεννήθηκε – Αποδείχθηκε ιδιοφυία και έγινε εκατομμυριούχος
Κοινωνικός τουρισμός: Aνοίγει στις 10/6 η πλατφόρμα για τα 300.000 voucher – Τα κριτήρια και η διαδικασία
Πηγή: newmoney.gr
Array