Παρασκευή
29.03.2024

Βιομηχανία: Κραυγή αγωνίας για το ενεργειακό κόστος – Τι ζητούν από τον Κώστα Σκρέκα

Η ελληνική βιομηχανία εκπέμπει σήμα κινδύνου εν όψει της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι θα φέρει η ουκρανική κρίση, και ζητά από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, άμεσες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέτρα.

Στη συζήτηση για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία που διοργάνωσε χθες η «Ελληνική Παραγωγή», ο κ. Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για να βοηθήσει τη  βιομηχανία, ενώ όπως είπε ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 2 δισ. για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα μπορούσαν να διατεθούν για την Ελλάδα επιπλέον 2 δισ., αν δημιουργηθεί το κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ενεργειακή κρίση με κεφάλαια τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι τώρα πρέπει να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Ενέργειας για τη δημιουργία μιας σειράς εργαλείων που θα επιταχύνουν την προσπάθεια της βιομηχανίας να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ.

Στήριξη της Πολιτείας στα διμερή συμβόλαια

Ήδη όπως είπε αυξήθηκε  δυνατότητα του Net metering από το 1 στα 3 MW, ώστε η βιομηχανία να έχει δυνατότητα αυτοκατανάλωσης, ενώ μέχρι το Μάιο να βγει το πρόγραμμα επιδότησης 40% των επιχειρήσεων για την κατασκευή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών. Επίσης, όπως είπε έχει καταθέσει στην Κομισιόν το σχήμα επιδότησης του free pool ώστε με ευέλικτο τρόπο να υπάρχει μια δεξαμενή πράσινης ενέργειας για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία θα στηρίξει το shaping και balancing κόστος για ένα διμερές συμβόλαιο και μόλις εγκριθεί η ελληνική πρόταση, γρήγορα θα προχωρήσει και αυτό.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως είπε είναι η αναβολή της χρέωσης των ΥΚΩ μέχρι το Μάρτιο και η αναθεώρηση τιμών χρήσης δικτύου. Επίσης, τόνισε ότι σύντομα θα ενσωματωθεί στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο, η απόφαση να έχουν προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο η βιομηχανία και τα διυλιστήρια ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και να βρουν ενεργειακό χώρο. Σε  νομούς που είναι κορεσμένα τα δίκτυα, ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί μελέτη, ώστε και εκεί να δώσει έναν έξτρα ενεργειακό χώρο μόνο για επιχειρήσεις και μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για να κατασκευάσουν ΑΠΕ.

Και προτεραιότητα της κυβέρνησης, σημείωσε, είναι «να χρησιμοποιεί κάθε ευρώ που περισσεύει για την ελάφρυνση του υψηλού ενεργειακού κόστους». Παίρνουμε όλα τα έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ και τους ρύπους, αλλά και κέρδη των παραγωγών όπως της ΔΕΗ, που συνεισφέρει ώστε να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής. «Η ΔΕΗ έχει ξοδέψει 600 εκατ. ευρώ για να απορροφήσει κομμάτι των αυξήσεων και μαζί με το 1,4 δισ. που έχει ξοδέψει το Κράτος, συνολικά 2 δισ. έχουν χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση των αυξήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κάτι παραπάνω, που μπορεί να γίνει, είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό Ταμείο 100 δισ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, όπως το υπολογίζαμε πριν ξεκινήσει το Ουκρανικό, και από αυτά θα αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα 2 δισ. επιπλέον, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. “Δεν υπάρχουν άλλα ποσά για να βάλουμε χωρίς να κινδυνεύει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας”, σημείωσε.

Τι ζητά η βιομηχανία

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας περιέγραψαν τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία στην προσπάθειά της να μειώσει το ενεργειακό κόστος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, ο πρόεδρος της Αλουμύλ κ. Γιώργος Μυλωνάς, ο Διευθυντής Διεθνών και Ρυθμιστικών θεμάτων της Mytilineos κ. Ν. Κεραμίδας, ο κ. Aθ. Σαββάκης, Πρόεδρος, Συνδέσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, η κ. Λ. Κολιοπούλου, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας.

Τα αιτήματα της βιομηχανίας, προς την κυβέρνηση συνοψίζονται στα εξής:

  • Να  κοινοποιηθεί, χθες, η αντιστάθμιση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και να γίνει υπουργική απόφαση με αναδρομική ισχύ από 1/1/. Η ισχύς του μέτρου της αντιστάθμισης (SA.38630) του έμμεσου κόστους εκπομπών για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους της χώρας  έληξε  την 31η Δεκεμβρίου 2020. Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να αποστείλει τον ελληνικό φάκελο και να κοινοποιήσει το σχήμα, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έχει συμβεί. Τα  έσοδα για τη βιομηχανία από την αντιστάθμιση φτάνουν στα  100 εκατ. ευρώ, τα οποία η βιομηχανία ανέμενε ότι θα εισέπραττε μέχρι τον Ιούλιο.
  • Η ενίσχυση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, ειδικά της ενεργοβόρου και όχι μόνο για τις μικρομεσαίες.
  • Να αναγνωριστούν στη βιομηχανία μακροχρόνια δικαιώματα στις διασυνδέσεις για να υποστηριχτούν και οι διασυνοριακές συναλλαγές.
  • Να απαιτηθεί να εγκριθεί άμεσα το green pool η άμεση πώληση πράσινης ενέργειας στη βιομηχανία και να λειτουργήσει από 1/1/2023
  • Άμεση καθιέρωση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στα ΑΠΕ και άρση των προβλημάτων στους όρους σύνδεσης.
  • Να βοηθηθεί η βιομηχανία να συνάπτει διμερή συμβόλαια. Να γίνει αναβάθμιση δικτύων ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε net metering και όπως είπε ο υπουργός η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα.
  • Να υποχρεωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ να διαθέτουν μέρος της παραγωγής τους σε διμερή συμβόλαια και για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό εγγυημένων τιμών να υποχρεωθούν δίνουν το 50% της παραγωγής τους σε διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία.
  • Τα έργα που είναι εικοσαετίας περίπου 30 MW και παίρνουν τιμές από τη χονδρεμπορική αγορά, να επιστρέψουν τα απροσδόκητα κέρδη που προκύπτουν, αφού πουλάνε ενέργεια στα 220 ευρώ, ενώ έχουν χαμηλό μεταβλητό κόστος.
  • Να ζητήσουμε, εν όψει του δεκτικού κλίματος από την Ευρώπη, την αναθεώρηση των ορίων ρύπων και για την Ελλάδα, ή τουλάχιστον την επαναφορά τους στα προηγούμενα όρια, εν όψει των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Ο υπουργός ενέργειας τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στην αρμόδια ομάδα στο υπουργείο, “να πάνε στα όρια και να τα ξεπεράσουν και αν θέλει ας τα περιορίσει η Κομισιόν”.

Πηγή: mononews.gr