Κυριακή
28.11.2021

Βγήκε στην αγορά προς πώληση το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» €5,2 δισ. της PQH

Αναμένεται «μάχη» ενδιαφερομένων: Η «Αριάδνη» είναι η τελευταία ευκαιρία για επενδυτές και για εταιρείες διαχείρισης στην ελληνική αγορά να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο αυτού του μεγέθους – Στις 18/1 η προθεσμία για τις μη δεσμευτικές προσφορές

Τη διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», εκκίνησε σήμερα η PQH, αναρτώντας την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς επενδυτές.

Tο χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» αποτελείται από εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, κυρίως εξασφαλισμένα δάνεια (επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά) τω 13 πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Πρόκειται για δάνεια των πρώην: Αγροτικής Τράπεζας (άνω του 50% του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Mε ημερομηνία 31/12/2020, η λογιστική αξία των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» ανέρχεται σε 5,2 δισ.  ευρώ και το συνολικό υπόλοιπο σε 13,9 δις. ευρώ που αφορούν 53.000 οφειλέτες, 72.000 δανειακές συμβάσεις και 97.000 δάνεια. Το χαρτοφυλάκιο φέρει εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών και διάσπαρτες ανά τύπο και περιοχή. Η σύνθεση των απαιτήσεων είναι σε αναλογία 60% επιχειρηματικά δάνεια και 40% λιανικής, κυρίως στεγαστικά.

Με τη σημερινή ανάρτηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από την PQH, άνοιξε και το VRD για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με ορίζοντα η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών θα είναι η 18η Ιανουαρίου 2022. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Μάιο, με στόχο η συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή να κλείσει τον Ιούνιο του 2022.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PQH για την πώληση του «Αριάδνη» είναι η Morgan Stanley και νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Ζέπος & Γιαννόπουλος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των επενδυτών από το εκτενές pre-marketing που έχει διενεργήσει η Morgan Stanley, είναι ισχυρό και η πώληση του χαρτοφυλακίου έρχεται σε ένα ευνοϊκό timing για την ελληνική αγορά. Η «Αριάδνη» είναι η τελευταία ευκαιρία τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τις εταιρείες διαχείρισης να αποκτήσουν ένα χαρτοφυλάκιο του μεγέθους αυτού, το οποίο, μάλιστα, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανακτήσεων. Κατόπιν αυτού, αναμένεται «μάχη» των ενδιαφερομένων για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο θα διαμορφώσει και τις νέες ισορροπίες δυνάμενων στην εγχώρια αγορά διαχείρισης NPLs.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2020 η PQH ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στην Intrum.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα δοθεί €1 δισ. σε 2 εκατομμύρια νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

Βασιλόπουλος κατά Σκλαβενίτη, οι 60.000 ρίζες του Σεΐχη, το νέο hotel της ΛΑΜΨΑ στην Αθήνα, ο μίτος της Αριάδνης και η «κρυάδα» από τη Moody’s

Ανοίγουν οι προσφορές για το «μικρό Ελληνικό» στις Γούρνες

Πηγή: newmoney.gr