Τετάρτη
06.07.2022

Βενζίνη: Η αμόλυβδη στα νησιά άγγιξε τα 2,839 ευρώ το λίτρο – Η Ελλάδα στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ (vid)

Καλπάζουν οι τιμές με την αμόλυβδη να οδεύει προς τα 3 ευρω/λίτρο στα νησιά

Αν και η αγορά επιμένει στη λήψη νέων μέτρων για την ελάφρυνση των καταναλωτών και την τόνωση της υποτονικής πλέον ζήτησης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης οδεύει προς τα 2,45, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η ανοδική τροχιά του Brent.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Γιώργος Ασμάτογλου προέβλεψε αύξηση της τιμής σε βάθος 10-15 ημερών, σημειώνοντας ότι: «Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν. Από την Τρίτη όπου θα έχουμε τη νέα τιμή, οι προβλέψεις λένε ότι θα είναι περίπου 2 λεπτά ακριβότερη η τιμή και εάν αυτό συνεχιστεί σε βάθος χρόνου 10-15 ημερών, θα δούμε την τιμή από τα 2,35 στα 2,45».

Ωστόσο, ήδη στα νησιά η τιμή της αμόλυβδης «πετάει» πάνω από τα 2,60€ το λίτρο.

Συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται στα νησιά ως εξής:

Κάλυμνος 2,638 €/l
Κάρπαθος 2,64 €/l
Λέρος 2,65 €/l
Σέριφος 2,679 €/l
Αμοργός 2,68 €/l
Μήλος 2,70 €/l
Σαντορίνη 2,708 €/l
Αντίπαρος 2,73 €/l
Φολέγανδρος 2,839 €

«Στο νησί της Σύρου οι τιμές κυμαίνονται από 2.49 ευρώ έως 2,55. Όλο αυτό εχει δημιουργηθεί λογω της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας, από το 13% έχει πάει στο 24%. Τελευταία φορά γέμισαμε πριν λίγες μέρες. Εάν υπολογίζουμε το ΦΠΑ, εάν πέσει τότε θα φτάσουμε στις τιμές των Αθηνών», είπε ο Ειρηναίος Φρέρης, πρατηριούχος από τη Σύρο.

«Στη Σαντορίνη σήμερα το πρωί η βενζίνη είναι από 2,679 έως 2,7ο ευρώ. Έχουμε μεγάλο κόστος μεταφορικών και το ΦΠΑ είναι στο 24%», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης, Μανώλης Ορφανός.

Οι τιμές από το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης:

Η πρόεδρος της ένωσης των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Mega για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και ειδικά για την απλή αμόλυβδη βενζίνη τονίζοντας ότι η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2,3 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά έχει «πετάξει» στα 2,60 ευρώ.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους οδηγούς οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να βρουν στα πρατήρια της Αττικής όσο πιο φθηνή βενζίνη μπορούν με αποτέλεσμα πολλές φορές να «φουλάρουν» με αμφιβόλου ποιότητας βενζίνη που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα οχήματα.

 

Από την πλευρά του ο Γ.Γ Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Αττικής Απόστολος Καλατζόπουλος τόνισε ότι τις επόμενες δύο μέρες θα υπάρχει μεγάλη αύξηση στην τιμή του diesel.

 

Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη με την ακριβότερη τιμή στη βενζίνη.

Ειδικότερα το top 10 των ακριβότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι οι εξής:

Νορβηγία: 2,622 ευρώ/λίτρο
Δανία: 2,455 ευρώ/λίτρο
Φινλανδία: 2,363 ευρώ/λίτρο
Ισλανδία: 2,321 ευρώ/λίτρο
Ελλάδα: 2,277 ευρώ/λίτρο
Μονακό: 2,263 ευρώ/λίτρο
Ολλανδία: 2,257 ευρώ/λίτρο
Σουηδία: 2,217 ευρώ/λίτρο
Γερμανία: 2,154 ευρώ/λίτρο
Λιχτενστάιν: 2,086 ευρώ/λίτρο
Αντίθετα οι πιο οικονομικές χώρες της Ευρώπης σε καύσιμα είναι οι:

Λευκορωσία: 0,654 ευρώ/λίτρο
Βόρεια Μακεδονία: 1,542 ευρώ/λίτρο
Σερβία: 1,566 ευρώ/λίτρο
Βουλγαρία: 1,592 ευρώ/λίτρο

 

 

Οικονόμου: Μέσα στον Ιούνιο οι ανακοινώσεις για επέκταση του fuel pass

Σε ανακοινώσεις για την επέκταση του fuel pass και μετά την 30η Ιουνίου θα προχωρήσει εντός του μήνα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.

«Με τις τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης και προφανώς οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Όπως και στο ρεύμα, έτσι και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Eλληνικό: Ιδιωτική λέσχη και πολυτελείς «branded» κατοικίες στο νέο deal των 70 εκατ. ευρώ (pics)

Πηγή: newmoney.gr