UBS για Ελλάδα: Ο τουρισμός αυξάνει την ανάπτυξη φέτος (πίνακας)

«Αυξάνουμε την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ του 2022 σε 5,7% από 4% προηγουμένως», εξηγεί η UBS.

H αναβάθμιση της ανάπτυξης αντανακλά τους ακόλουθους παράγοντες:

α) ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3%) με αποτέλεσμα carry over effect στην ανάπτυξη κατά 450 μ.β. στο 2022,

β) τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης 15 δισ. ευρώ και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στη δημιουργία θέσεων εργασίας,

γ) ενδείξεις για μια σταθερή επίδοση ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο και

δ) μια σαφής ανάκαμψη των εταιρικών δανείων των επιχειρήσεων (ενδεχομένως επηρεασμένη από τις εισροές του RRF της ΕΕ). Η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι 150 μ.β. πάνω από το consensus της αγοράς για 4,2%.

«Βλέπουμε καθοδικούς κινδύνους για το 2022 από μια σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και από μια πιθανή διαταραχή στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2023 χαμηλότερα στο 4,0% από 4,7% προηγουμένως, με βάση την ισχυρότερη πορεία του 2022», εξηγεί η UBS.

Θετικές κινητήριες δυνάμεις της δραστηριότητας του β΄ τριμήνου

Κύκλος εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων βελτιώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2022: ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 39,3% σε ετήσια βάση σε ονομαστικούς όρους το β΄ τρίμηνο, μετά από 38,4% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο. Οι δύο μεγαλύτερες συνεισφορές προήλθαν από τη μεταποίηση και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Σημαντική θετική συμβολή είχαν οι μεταφορές, η διαμονή και η εστίαση.

Η διάρθρωση υποδηλώνει υψηλή θετική συνολική συμβολή του τουρισμού, δεδομένου ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο. Μαζί με την αύξηση κατά 31% σε ετήσια βάση των φορολογικών εσόδων το β΄ τρίμηνο, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να παραμείνει υγιής το β΄ τρίμηνο. «Προβλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,6% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2022. Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου», επισημαίνει η UBS.

Αρνητική διάχυση από την ενεργειακή κατάσταση στα οικονομικά των νοικοκυριών

Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% ετησίως από 12,1% ετησίως τον Ιούνιο. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, γεγονός που εξηγεί άλλο ένα 20% περίπου του συνολικού πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός τροφίμων εξηγεί άλλο ένα 25% του συνολικού πληθωρισμού. Ο μέσος πληθωρισμός θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022. «Υποψιαζόμαστε ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την άνοδο του πληθωρισμού από το β’ τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις θέσεων εργασίας.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών. Πρώτον, η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις το 2022 (3% του ΑΕΠ), με δυνητικά περισσότερη στήριξη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι μόνο περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022). Δεύτερον, σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο αποταμιευτικό υπόβαθρο για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερο δυνατότητα υποκατάστασης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη δέχεται ΥΦΑ από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Σε ό,τι αφορά την τομεακή έκθεση, η βιομηχανία κατανάλωσε το 39% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδίως η χημική και πετροχημική βιομηχανία βιομηχανία (μερίδιο 28% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου). Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 30 % περίπου στην κατανάλωση φυσικού αερίου και οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες για άλλο ένα 10%.

Διαβάστε ακόμα:

Και με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου η εξυγίανση της Μπουτάρης – Το σχέδιο της Premia

Οι κροίσοι του software – Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι στον κόσμο

Έρχονται 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Πηγή: newmoney.gr