Σάββατο
22.01.2022

Τζόγος: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης επί των κερδών

Στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών παικτών τυχερών παιγνίων, που διεξάγονται με επίγεια μέσα, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το μέτρο θα αφορά στα επίγεια παίγνια του ΟΠΑΠ, και ο νέος τρόπος φορολόγησης που σχεδιάζεται ουσιαστικά θα επαναφέρει το προγενέστερο φορολογικό καθεστώς που ίσχυε πριν τον Ιούλιο του 2021.

Ο λόγος για αυτή την αλλαγή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η νέα φορολογία που επιβλήθηκε από τον περασμένο Ιούλιο δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση σκόπευε να αντλήσει από την μεταβολή του τρόπου φορολόγησης των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ ετησίως με στόχο το 60% αυτών των επιπλέον εσόδων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, να διανεμηθεί στα σωματεία επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν στάθηκε εφικτό, αφού η αύξηση των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων ήταν υποδεέστερη της αναμενόμενης.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών παικτών τυχερών παιγνίων, οδηγεί σε αύξηση τα φορολογικά έσοδα από τους παίκτες των διαδικτυακών παιγνίων κατά 40 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τα φορολογικά έσοδα των παικτών του ΟΠΑΠ κατά 20 εκατ. ευρώ. Έτσι αντί να υπάρξουν επιπλέον έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως, η αύξηση εκτιμάται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ. Επομένως και το 100% των επιπλέον εσόδων να διανείμει το κράτος στα αθλητικά σωματεία, δεν φτάνει το ποσό που προσδοκούσαν αρχικά κυβέρνηση και ΓΓ Αθλητισμού  για  να διανείμουν σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία.

Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών παικτών αποφασίστηκε στο τέλος του 2020, με στόχο να ισχύει από τον Μάρτιο του 2021. Τελικά εφαρμόσθηκα από 12 Ιουλίου 2021, αλλά φαίνεται ότι έγινε μάλλον με «βιαστικό» τρόπο από το οικονομικό επιτελείο το οποίο την περίοδο εκείνη αναζητούσε (εναγωνίως) τρόπους στήριξης των αθλητικών σωματείων από την πανδημία.

Η βασική αλλαγή του τρόπο φορολογίας των κερδών παικτών έχει να κάνει με το ότι οι φορολογικοί συντελεστές εφαρμόζονται πλέον ανά δελτίο παίκτη και όχι ανά στήλη. Παράλληλα, με το νέο τρόπο φορολόγησης μειώθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 ο επιβαλλόμενος συντελεστής φορολογίας κερδών παίκτη ανέρχονταν μέχρι το 20%. Μετά το καλοκαίρι επιβάλλεται συντελεστής φορολογίας μέχρι 7,5%. Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο επιδίωξε να πάρει χαμηλότερους φόρους από πολλούς παίκτες, αντί υψηλών φόρων που λάμβανε από λίγους παίκτες μέχρι τότε.

Το μοντέλο αυτό δούλεψε μόνον στους παρόχους διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Οι τελευταίοι επιβαρύνθηκαν περισσότερο, καθώς μέχρι πριν οι παίκτες τους στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πλήρωναν φόρο  για τα κέρδη που αποκόμιζαν. Οι εταιρείες «σπάζοντας» κάθε κερδισμένο δελτίο σε δεκάδες ή εκατοντάδες στήλες, το κέρδος ανά στήλη παρέμενε χαμηλό και περνούσε κάτω από τον πήχη των 100 ευρώ στο οποίο θα επιβάλλονταν φορολογία 15% (ο συντελεστής του 20% ίσχυε στα κέρδη/στήλη άνω των 500 ευρώ). Έτσι ενώ το δελτίο του παίκτη μπορούσε να είχε κερδίσει π.χ. 10.000 ευρώ με 100 ή και περισσότερες στήλες, ο παίκτης κατέβαλε μηδενική φορολογία.

Ενδεικτικό είναι ότι η φορολογία κερδών παικτών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, σε σύνολο περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τώρα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επίγεια παίγνια του ΟΠΑΠ. Εκεί η μείωση των συντελεστών οδήγησε σε μείωση των κερδών, καθώς στρατηγική του ΟΠΑΠ είναι να δίνει πολλά σε λίγους, σε αντίθεση με τους διαδικτυακούς παρόχους που δίνουν λίγα σε πολλούς. Η μείωση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας κερδών παικτών 20% σε 7,5% οδήγησε σε μεγάλη μείωση της φορολογίας των παικτών που εκτιμάται σε τουλάχιστον 50% για τους πελάτες τους ΟΠΑΠ.

Έτσι τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επαναφέρει την φορολογία των κερδών των παικτών στα επίγεια παίγνια στα προγενέστερα επίπεδα ή και υψηλότερα. Σημειώνεται ότι το μέτρο θα αφορά αποκλειστικά στα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ και όχι σε όλα τα επίγεια, αφού π.χ. στα καζίνο όπου δεν εφαρμόζεται η φορολογία επί των κερδών των παικτών.

Πηγή: powergame.gr