Τετάρτη
21.02.2024

Τζέιμι Ντίμον: Ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO της αμερικανικής τραπεζικής αγοράς – Νέο ρεκόρ απολαβών

Κέρδη ρεκόρ ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων κατέγραψε το 2023 η JPMorgan Chase. Επομένως ήταν λογικό και πως η ετήσια αποζημίωση του Τζέιμι Ντίμον θα εκτοξευτεί αντιστοίχως στα υψηλότερα επίπεδα αφότου ανέλαβε τα ηνία του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, στα τέλη του 2005.

Συγκεκριμένα, οι απολαβές του CEO της JPMorgan για την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 36 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση κατά 4% ή αλλιώς κατά 34,5 εκατ. δολάρια σε σχέση με το 2022.

Από το ποσό αυτό, μόλις τα 1,5 εκατ. αφορούσαν το βασικό του μισθό και τα υπόλοιπα 34,5 εκατ. ήταν το ετήσιο μπόνους του κ. Ντίμον, περίπου 5 εκατ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές.

Στην ανακοίνωση της η ίδια η τράπεζα σχολίασε πως το ποσό που έλαβε ο κ. Ντίμον αντανακλά την (επιτυχημένη) διοίκηση της τράπεζας, η οποία παρουσίασε ανάπτυξη σχεδόν σε όλους τους κλάδους, οικονομικά αποτελέσματα σε επίπεδα ρεκόρ και έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό.

Αν και οι απολαβές του 2023 ήταν οι υψηλότερες που έχει διασφαλίσει μέχρι σήμερα ο ισχυρός άντρας της JPMorgan, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους, αν όχι ο πιο ακριβοπληρωμένος, CEO στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, εκτιμάται πως έχει δημιουργήσει και μια σημαντική προσωπική περιουσία που σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes ανέρχεται σε 1,9 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε μετοχές.

Μάλιστα, για σχεδόν δύο δεκαετίες η αγορά συζητούσε πως ο 67χρονος Ντίμον δεν είχε προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις από τις μετοχές που κατείχε. Όμως, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε πως σκοπεύει να πουλήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών, η αξία του οποίου υπολογιζόταν (με τις τότε τιμές) στα 140 εκατ. δολάρια.

Ειδικά σε περιόδους κρίσεων, όπως πιο πρόσφατα στην πανδημία, αρκετοί από τους μετόχους είχαν εκφράσει ενστάσεις για τις παχυλές απολαβές του Ντίμον. Μάλιστα το 2022, στη γενική συνέλευση της τράπεζας, η πλειοψηφία των μετόχων καταψήφισε για πρώτη φορά την πρόταση για τα επίπεδα των απολαβών του, παρά το γεγονός ότι υπό την πολύχρονη διοίκηση του η τράπεζα έχει γιγαντωθεί αυξάνοντας σημαντικά το αποτύπωμα της, τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και διεθνώς.

Σημειωτέον πως, όταν ο Ντίμον ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, η αξία της μετοχής της JPMorgan κυμαινόταν στα 40 δολάρια και σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 168 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αφήστε τα μετρητά – Ήρθε η ώρα για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα

Τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο συναγωνίζονται τα lear jet

Λίντνερ από Νταβός: «Η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr