Πέμπτη
23.03.2023

Τσιπ – ημιαγωγοί: Ποιοι ασκούν πιέσεις για αύξηση παραγωγής στην Ευρώπη

Πριν από έναν χρόνο (τέλη Ιανουαρίου 2022) η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφησε τον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Νόμο για τα μικροτσίπ» ο οποίος προβλέπει την αύξηση της κατασκευής ημιαγωγών στη Γηραιά Ήπειρο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής στο 20% αυτής, ως το τέλος του 2030.

Ωστόσο, αυτό έγινε πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που επιδείνωσε την προμήθεια των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών με αυτά και επηρέασε περισσότερο τον όγκο παραγωγής οχημάτων.

Οι εταιρείες τού κλάδου πιέζουν την «Κομισιόν» να ψηφίσει νόμους οι οποίοι να επιτρέπουν και να διευκολύνουν καινούριες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη και ιδίως στις χώρες της Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η εξάρτησή τους (αυτοκινητοβιομηχανίες) από την Ασία και δεν θα επηρεάζονται μελλοντικά από όποια γεωπολιτικά παιχνίδια.

Όπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική Wolfspeed, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ημιαγωγών στον κόσμο, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να επενδύσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ στο γερμανικό κρατίδιο Σαρ (νοτιοδυτική Γερμανία) για τη δημιουργία εργοστασίου που θα παράγει τσιπ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, εάν οριστικοποιηθεί η επένδυση, η έναρξη της λειτουργίας του θα μπορούσε να ξεκινήσει σε τέσσερα χρόνια από τώρα.

Όπως είναι λογικό, σύμφωνα με το newsauto, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από την παραγωγή ημιαγωγών εκεί θα είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο στην απορρόφησή τους και θα βοηθηθούν στην επιτάχυνση των προγραμμάτων τους για την αύξηση των ηλεκτροκίνητων μοντέλων τους. Εκτός της Wolfspeed, ενδιαφέρον για την επένδυση στην παραγωγή μικροτσίπ επί ευρωπαϊκού εδάφους έχουν εκδηλώσει και τα στελέχη της Intel.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Καμία αλλαγή σε πλειστηριασμούς και προστασία πρώτης κατοικίας (vid)

Έρχεται φθηνό ρεύμα και ζεστό νερό με κατανάλωση ενέργειας από τον ήλιο

7 εμπνευσμένες Ελληνίδες αρχιτέκτονες – Εντυπωσιακές κατοικίες που αλλάζουν το τοπίο

Πηγή: newmoney.gr