Τετάρτη
17.08.2022

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Πινακίδες με το μήνα και απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος και χρέη για αγρότες και αλιείς

Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και αλιείς.

Τη δυνατότητα να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς προσαυξήσεις δίνει στους ιδιοκτήτες οχημάτων το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και αλιείς.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

2.Προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

3. Εισάγεται η δυνατότητα ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων κάθε νομικής μορφής που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά από προηγούμενη έγκριση του καθεστώτος ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίθενται πλαφόν ενίσχυσης ανά κλάδο δραστηριότητας, πχ. για αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια, για παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Ενώ εισάγονται και εξαιρέσεις στη χορήγηση των εν ενισχύσεων αυτών, εφόσον πρόκειται για προβληματικές επιχειρήσεις.

Οι εν λόγω ενισχύσεις δύνανται να συμψηφίζονται με βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν σε βάρος των δικαιούχων της ενίσχυσης.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η Ρωσία «αντέχει» στις κυρώσεις – Το μαξιλάρι των 320 δισ. δολ. που στηρίζει τον Πούτιν

Σκρέκας: «Ακούμε για υπερκέρδη εταιρειών αλλά υπερκέρδη δεν βρίσκουμε»

Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός: «Μαξιλάρι» 2,6 δισ. για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Πηγή: newmoney.gr