Παρασκευή
19.04.2024

Τράπεζες: Τα τρία κρίσιμα στοιχήματα στον απόηχο της κάλπης

Επιτάχυνση στο «χτίσιμο» του κουμπαρά κεφαλαίων και στην πιστωτική επέκταση και συγκράτηση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό είναι το τριπλό στοίχημα, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες μετά το ισχυρό μήνυμα της κάλπης που έθεσε εκτός «εξίσωσης» το πολιτικό ρίσκο, φέρνοντας έτσι, τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, μολονότι ουδείς μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των διεθνών οίκων, η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου θέτει αδιαμφισβήτητα τις βάσεις για την επιστροφή της Ελλάδας στο κλαμπ της επενδυτικής βαθμίδας, με τις τράπεζες να ετοιμάζονται να… δρέψουν καρπούς στο σκέλος, τόσο της επάρκειας κεφαλαίων, όσο και των χορηγήσεων δανείων.

Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές τράπεζες – όπως, άλλωστε και οι ευρωπαϊκές – πρέπει μέχρι το 2025 να έχουν ενισχύσει τα κεφάλαιά τους για προληπτικούς καθαρά λόγους, στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων).

Οι πρόσφατες απόπειρές τους να βγουν στις αγορές μπορεί να στέφθηκαν με επιτυχία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενείχαν, ωστόσο, σημαντικό κόστος, γεγονός που οφείλεται και στην απουσία της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2022, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων δύο ετών και παρά τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ και 200 εκατ. στερλινών, καθώς και σε εκδόσεις ομολόγων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

«Η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκτησή της επενδυτικής βαθμίδας θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, επιτρέποντάς τες να «χτίσουν» γρηγορότερα τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που απαιτούνται.

Την ίδια στιγμή, το διαμορφωθέν πολιτικό σκηνικό αναμένεται να δώσει… ώθηση και στην πιστωτική επέκταση. Κι αυτό γιατί, πληθώρα επενδυτικών σχεδίων, τα οποία είχαν μπει στον «πάγο» εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος, θα εκκινήσουν και πάλι, με τις νέες χορηγήσεις να ξεπερνούν τις όποιες αποπληρωμές από επιχειρήσεις, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό πως η αισιοδοξία των διοικήσεων των συστημικών Ομίλων για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης είχε εκφραστεί πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, με τις μετεκλογικές εξελίξεις να συνηγορούν προς αυτό το θετικό σενάριο.

Τέλος, μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες αποτελεί η συγκράτηση των «κόκκινων» δανείων, τουλάχιστον σε επίπεδα τέτοια που δεν θα εκτροχιάσουν τους στόχους για σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως είχε γράψει το newmoney, για τη χρονική περίοδο 2023 – 2025 οι τράπεζες προσδοκούν σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 32%, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 4% το 2025 από 7% το 2022, συγκλίνοντας έτσι, περαιτέρω προς το μέσο όρο των τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2022 το συνολικό «κόκκινο» απόθεμα είχε διαμορφωθεί σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 28,2% ή 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τη συνολική μείωση σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους (σ.σ. Μάρτιος του 2016) να προσεγγίζει το 87,7% ή 94 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο λόγο των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων, αυτός στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκε σε 8,7%, έναντι 12,8% στο τέλος του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «ξεκλείδωσε» η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ – Όλο το παρασκήνιο

O Μασκ θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους (vid)

Microsoft: Kατέθεσε το σχέδιο για την επένδυση του 1 δισ. ευρώ στα Σπάτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array