Τράπεζες: Στο «κόκκινο» ο ανταγωνισμός για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Στη… μάχη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έχουν ριχθεί το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, με τον ανταγωνισμό, τόσο για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και εν γένει την «πίτα» των νέων δανείων, να έχει χτυπήσει «κόκκινο». 

Πιο αναλυτικά, η εγρήγορση των τραπεζών φέρεται να εδράζεται σε δύο λόγους: αφενός, στα στενά περιθώρια που υπάρχουν ως προς το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό, όπως είναι γνωστό, πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα έργα και τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026, με αρμόδια τραπεζικά στελέχη να έχουν πολλές φορές διαμηνύσει πως πλέον το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων, κατάλληλων για χρηματοδότηση τέτοιου τύπου. Αφετέρου, στα πρώτα δείγματα επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που αποτυπώθηκε, τόσο στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2023, όσο και στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Βάσει αυτής, η συνολική ζήτηση των δανείων προς επιχειρήσεις «μειώθηκε ως ένα βαθμό», ενώ αντίστοιχη εκτιμάται πως θα είναι η εικόνα και για το β’ τρίμηνο του έτους, ως απόρροια και της αύξησης του γενικού επιπέδου επιτοκίων. Προς επίρρωση, τα επιτόκια δανεισμού μέχρι το α’ εξάμηνο του 2022 διατηρήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας έτσι, την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χαμηλού κόστους δανεισμό. Ωστόσο, η σταδιακή αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 (κατά 375 μ.β. σωρευτικά μέχρι 4 Μαΐου 2023), στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό του αυξανόμενου πληθωρισμού, οδήγησε μέχρι το τέλος του έτους σε άνοδο του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου νέων και υφιστάμενων δανείων. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο νέων δανείων αυξήθηκε κατά 169 μονάδες βάσης, από 2,94% στο τέλος του 2021 σε 4,63% το Δεκέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, την εν λόγω περίοδο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 158 μονάδες βάσης, από 3,17% σε 4,75%.  

Μπαράζ χρηματοδοτήσεων 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις ιδίως των συστημικών Ομίλων είναι το χθεσινό μπαράζ ανακοινώσεων για υπογραφές συμβάσεων δανείων με επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ειδικότερα, η Εurobank υπέγραψε σύμβαση για κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους 11,69 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επένδυση 18,3 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω επένδυση εμπίπτει στον πυλώνα «Εξωστρέφεια» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται κατά 22,66% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (4,145 εκατ. ευρώ) και 41,24% μέσω δανείου της Eurobank (7,544 εκατ. ευρώ). Το 36,10% καλύπτεται μέσω ιδίας συμμετοχής της εταιρείας, ενώ μέρος της επένδυσης αναμένεται να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τη Δωδώνη. Το επενδυτικό σχέδιο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά 3,68 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 2,21 εκατ. ευρώ από την τράπεζα, με την ίδια συμμετοχή της εταιρείας να διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ενέκρινε την παροχή χρηματοδότησης προς την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος για την πραγματοποίηση επένδυσης, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ.  

Η Alpha Bank γνωστοποίησε τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του «SIRENE BLUE RESORT» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο αναλυτικά, η συνολική επένδυση φτάνει τα 2,18 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 40% από την Alpha Bank (874.100 ευρώ), κατά 40% από το ΤΑΑ (874.100 ευρώ) και κατά 20% μέσω ίδιας συμμετοχής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δε, η επίμαχη δανειοδότηση προστίθεται στις εκταμιεύσεις, άνω των 10 δισ. ευρώ, προς την ελληνική επιχειρηματικότητα, στις οποίες έχει προχωρήσει η Alpha Bank τα τελευταία δύο χρόνια. 

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη λάβει την 4η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας χρηματοδότηση, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχει ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση 35 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 2,46 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση του ΤΑΑ, ύψους 700 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση της τράπεζας, ύψους 580 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη

EBRD: Ο πληθωρισμός «ψαλιδίζει» την ανάπτυξη στην Ευρώπη- Τι προβλέπει για την Ελλάδα (πίνακας)

Μυτιληναίος: Είμαστε κοντά σε μια νέα επένδυση στη Β. Αμερική – Το σχόλιο για τις εκλογές της Κυριακής

Βιοχάλκο και άλλες βιομηχανίες στην ουρά… για διμερή συμβόλαια με τη ΔΕΗ

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr