Τράπεζες: Αποπλήρωσαν TLTROs ύψους 15,6 δισ. ευρώ το α’ μισό του 2023

Σε αποπληρωμή ποσού 15,6 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση που είχαν «σηκώσει» μέσω του προγράμματος στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) προχώρησαν το α’ μισό του 2023 οι τράπεζες, αξιοποιώντας με συνέπεια το «χρήμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαμορφώνεται σήμερα σε περίπου 20 δισ. ευρώ, έναντι 51 δισ. ευρώ πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αναπροσαρμόσει τους όρους της τρίτης σειράς μακροπρόθεσμης αναχρηµατοδότησης, με ισχύ από τις 23 του περασμένου Νοεμβρίου και μέχρι την ημερομηνία λήξης ή πρόωρης αποπληρωμής κάθε αντίστοιχης εκκρεμούς πράξης TLTRO ΙΙΙ, οι εγχώριοι Όμιλοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την πλεονάζουσα ρευστότητα, προχωρώντας σε εξόφληση σημαντικού ποσού.

Πιο αναλυτικά:

Η Alpha Bank τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2023, στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της διαχείρισης ρευστότητας του Ομίλου και έχοντας επαρκή αποθέματα, αποφάσισε την προπληρωμή συνολικά οκτώ δισ. ευρώ του προγράμματος TLTRO III, περιορίζοντας τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα σε πέντε δισ. ευρώ.

Ως αντιστάθμισμα αυτού λειτούργησαν τόσο οι καταθέσεις, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 51,8 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, εκ των οποίων τα 45,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, όσο και οι εκδόσεις ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή στο συγκεκριμένο κομμάτι (σ.σ. εξέδωσε Additional Tier 1, ονοµαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, µε κουπόνι 11,875% και ομόλογο senior preferred bond, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ονομαστικό επιτόκιο 6,875% και απόδοση 7%), εμφανίζοντας πλεόνασμα 4,4% ή 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μη δεσμευτικό στόχο MREL που είχε τεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας μέσω πράξεων TLTRO της ΕΚΤ μειώθηκε περαιτέρω το β’ τρίμηνο του 2023 και τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ, από πέντε δισ. ευρώ στα τέλη του α’ τριμήνου του 2023 και 8,1 δισ. ευρώ τον περυσινό Δεκέμβριο (αποπληρωμή 6,2 δισ. ευρώ στο εξάμηνο). Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας διαθέσιμα για περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας αξίας σε μετρητά, «άγγιξαν» τα 25,5 δισ. ευρώ και οι δείκτες LCR και NSFR βρέθηκαν πολύ πάνω από το 100%.

Οι καταθέσεις της ΕΤΕ ενισχύθηκαν κατά σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 55,7 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα, στα 53,8 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις εκδόσεις, δεδομένου ότι ο στόχος για τον δείκτη MREL είναι 27% για το τέλος του 2025, θεωρείται πιθανό να προχωρήσει σε νέα έκδοση εντός του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Ο δανεισμός του Ομίλου της Eurobank από πράξεις αναχρηματοδότησης (refinancing operations) της ΕΚΤ, μειώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 7,4 δισ. ευρώ, έναντι 8,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Οι καταθέσεις της αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, σε 55,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 39 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ έχει ήδη επιτύχει πλήρη κάλυψη του στόχου MREL τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, με τη διοίκηση, ωστόσο, να αναζητά ευκαιρία για έξοδο στις αγορές.

Τέλος, η αξιοποίηση της χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος από την Τράπεζα Πειραιώς παρέμεινε στα 5,5 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, εκ των οποίων τα δύο δισ. ευρώ λήγουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 και το ένα δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024. Οι καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 58,4 δισ. ευρώ το α’ μισό του 2023 -εκ των οποίων 58,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα- καταγράφοντας αύξηση κατά 4% σε ετήσια βάση και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση.

Τον περασμένο Ιούλιο η τράπεζα ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση νέου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,25%, με τον pro forma δείκτη MREL να έχει αυξηθεί σε 21,6%.

Διαβάστε ακόμη

Το ολοκαύτωμα και η ανομία, ο Πατούλης, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας και η… μούργα, το Μαξίμου στα κάγκελα για τα διόδια και ο Βούλγαρος για τον Κωτσόβολο

«Ηράκλειον»: Βγαίνει στο σφυρί ένα μέρος της ιστορίας της Αιδηψού

Συμβάσεις μηδενικών ωρών: Σε ποια χώρα ανθούν αλλά θέλουν να τις καταργήσουν – Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία (tweets + πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr

Array