Τούρκοι και Αργεντίνοι μετατρέπουν τα χρήματα τους σε bitcoin

Σε χώρες όπως στην Αργεντινή και την Τουρκία, όπου ο πληθωρισμός καλπάζει και τα εγχώρια νομίσματα παραπαίουν, οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στα κρυπτονομίσματα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Το προδίδουν τα υψηλά ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων στις δύο χώρες, με την Τουρκία να καταγράφει το υψηλότερο στον κόσμο, καθώς ανέρχεται σε 27,1% και την Αργεντινή στο 23,5%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν υπερβαίνει το 11,9% – σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών GWI. Ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στις δύο χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων είναι ο δυσθεώρητος πληθωρισμός, που έχει οδηγήσει στη συντριβή τα νομίσματά τους, ενώ έχει εξωθήσει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σε άτυπους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων προκειμένου να αποτρέψουν μια μαζική εκροή τους.

Στην Τουρκία, ακόμη και με τα επίσημα και μονίμως αμφισβητούμενα στοιχεία, ο πληθωρισμός ήταν στο 50,51% τον Μάρτιο, ενώ η Αργεντινή σημείωσε ρεκόρ με 104%. Οπως αναφέρουν αναλυτές της K33 Research, «γενικότερα η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι σε υψηλά επίπεδα σε χώρες στις οποίες ισχύουν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου, χρηματοπιστωτική και πολιτική αστάθεια».

Το ποσοστό κατοχής κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία ανέρχεται σε 27,1% και στην Αργεντινή σε 23,5%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν υπερβαίνει το 11,9%.

Η αντανάκλαση είναι σαφής στα νομίσματα των δύο χωρών, καθώς τόσο η τουρκική λίρα όσο και το πέσο Αργεντινής έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η τουρκική λίρα έχει καταβαραθρωθεί, καθώς με ένα δολάριο αγοράζει κανείς πλέον 19,5 λίρες. Την ίδια στιγμή, ένα δολάριο αγοράζει 464 πέσος Αργεντινής στη μαύρη αγορά, ποσό υπερδιπλάσιο από την επίσημη ισοτιμία που ορίστηκε στη χώρα το περασμένο έτος. Ετσι σε μεγάλο ποσοστό οι κάτοικοι των δύο χωρών αγοράζουν τα λεγόμενα stablecoins, κρυπτονομίσματα που θεωρητικά είναι συνδεδεμένα με κάποια αξιόπιστη συμβατική αξία όπως, για παράδειγμα, το δολάριο ΗΠΑ ή ο χρυσός και προσφέρουν έτσι στους ενδιαφερομένους μια εναλλακτική, δεδομένου ότι τα δολάρια σπανίζουν στις χώρες τους. Μιλώντας στο Reuters, ο Εχάμπ Ζαγκχλούλ, επικεφαλής του τομέα ερευνών στην Tribal Credit, πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών για νεοφυείς εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές, «οι άνθρωποι είτε είναι μικροεπενδυτές είτε θεσμικοί επενδυτές αναζητούν να δουν πώς μπορούν να προστατευθούν από τις διαρκείς υποτιμήσεις των νομισμάτων».

Και όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι να διαθέτουν κάποια περιουσιακά στοιχεία συνδεδεμένα με ένα ισχυρότερο νόμισμα. Επιλέγουν, έτσι, κρυπτονομίσματα όπως τα USDC και USDT ή οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με κάτι ισχυρότερο, όπως το δολάριο ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Νεσισλάβα Ομπέρ, αναλυτή της Kaiko, οι αγορές του κρυπτονομίσματος USDT με τουρκικές λίρες έφθασαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών εξαιτίας της συνεχιζόμενης διολίσθησης του νομίσματος της Τουρκίας, αλλά και των επικείμενων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που εμπνέουν ανησυχία σε μεγάλο μέρος των Τούρκων.

Source: kathimerini.gr