Δευτέρα
14.10.2024

Τονωτική ένεση για την οικονομία οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι θανατηφόρες πλημμύρες στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες έφεραν ξανά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο προσκήνιο και προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων πυρκαγιών στο Όρεγκον.

Η ενίσχυση των επενδύσεων σε πολιτικές και τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία του COVID-19 αλλά και στη μείωση των συνεπειών της αλλαγής του κλίματος.

Σε πρόσφατο σημείωμά του, ο Τσαρλς Ντούμας, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας έρευνας επενδύσεων Lombard, δήλωσε ότι η δράση για την κλιματική αλλαγή συχνά επικρίνεται ότι κινείται πολύ αργά. Ωστόσο, με τις κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους μετά από την πανδημία, οι ρυθμοί μπορούν να επιταχυνθούν.

Σε αυτό θα συμβάλει το συνεχώς μειούμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της TS Lombard, με το κόστος της ηλιακής και της υπεράκτιας και χερσαίας αιολικής ενέργειας να βαίνει μειούμενο τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ το φυσικό αέριο και ο άνθρακας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στα ίδια επίπεδα.

«Κατά συνέπεια, μέχρι το 2030 το κόστος της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το μισό από αυτό του άνθρακα και του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ντούμας στο CNBC.

Αυτές οι τάσεις θα συνδράμουν στην επίτευξη των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη το Νοέμβριο, θα σηματοδοτήσει μία από τις σημαντικότερες πολυμερείς συναντήσεις για το κλίμα μετά από τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Ντούμας επισημαίνει ότι καθώς πλησιάζει η COP26, οι κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν τις βασικές προτεραιότητές τους, και μεταξύ αυτών πρέπει να είναι συγκαταλέγονται οι επενδύσεις σε υποδομές, καθώς πολλές προκλήσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  

«Νομίζω ότι το πρόβλημα της διακοψιμότητας είναι πολύ», είπε ο Ντούμας και πρόσθεσε ότι και η μεταφορά ενέργειας θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη εμπόδιο. Ενώ ο αναπτυσσόμενος κόσμος, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της Αφρικής, έχει μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη τοποθεσιών για παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αυτή η ενέργεια πρέπει να μεταφέρεται εύκολα.

«Το ζήτημα της τεχνολογίας μετάδοσης είναι πραγματικά σημαντικό. Εάν θέλετε το Τσαντ να είναι η νέα Σαουδική Αραβία, λόγω της Σαχάρας, υπάρχει πολύς ήλιος εκεί, αλλά θέλετε να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, τότε μιλάτε για μερικές ακριβές διαδικασίες και διαδικασίες που χρειάζονται πολλή έρευνα και πολλές περαιτέρω επενδύσει».

Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να επιτύχουν μηδενικούς στόχους, η αποθήκευση και η δέσμευση άνθρακα είναι οι τομείς που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, πρόσθεσε ο Ντούμας.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Ο Paul Steele, επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, εκτιμά ότι η κλιματική δράση και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εξυπηρετήσουν τον διπλό σκοπό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας για την μετα-Covid οικονομία.

Μία από τις προτεραιότητες που αναδύονται από την πανδημία είναι η δημιουργία θέσεων έντασης εργασίας. Τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι θέσεις αυτές είναι διαθέσιμες μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνει ο Steele.

(insider.gr)

Πηγή: metalignitiki.gr

Array