Σάββατο
07.09.2024

Τον Σεπτέμβριο του 2025 οι πρώτοι φοιτητές της ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

Σε πυρετό προετοιμασιών βρίσκεται ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group (HHG)  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr η Ιατρική Σχολή θα ανοίξει τις πόρτες της για τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025, τα δίδακτρα θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (γύρω στα 20.000 ευρώ) και ήδη ο όμιλος έχει προσεγγίσει κορυφαίους Έλληνες πανεπιστημιακούς που εργάζονται στο εξωτερικό για να ενισχύσει το ακαδημαϊκό προσωπικό του.

Μία εκ των  «μεταγραφών» είναι αυτή του διεθνούς φήμης καθηγητή  Καρδιοχειρουργικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, κ. Θεόδωρου Κωφίδη, διακεκριμένου επιστήμονα στον τομέα της Καρδιολογίας.

Επένδυση 25 εκατ. ευρώ

Μέσω του ομίλου ΗHG το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners θα ιδρύσει τη νέα Ιατρική Σχολή στην περιοχή του Ελληνικού. Το HHG αγόρασε το ακίνητο της πρώην Olympic Catering, επενδύοντας 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του, άλλα 10 εκατ. για την ανακαίνισή του και 5 εκατ. για τον εξοπλισμό του, με το σύνολο της επένδυσης να αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.

Σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. στο Ελληνικό προβλέπεται η δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, με αμφιθέατρα, εργαστήρια εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, βιβλιοθήκες εστιατόρια, καφετέρια και rest rooms, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου campus διεθνών προδιαγραφών για τους φοιτητές του.

Η ιδιωτική Ιατρική Σχολή προϊόν συνεργασίας, που έχουν συνάψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners (Όμιλος HHG) και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC), θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη χώρα, βάσει του θεσμικού πλαισίου που ορίζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σκοπός της σύμπραξης είναι η παροχή υψηλού επιπέδου σπουδών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης Ιατρικής.

Brain gain

To μεγαλεπήβολο project προσδοκά στον επαναπατρισμό κορυφαίων Ελλήνων πανεπιστημιακών που εργάζονται σε Ιδρύματα του εξωτερικό. Το λεγόμενο brain gain με τη στελέχωση του ακαδημαϊκού προσωπικού της ιδιωτικής Ιατρικής από τους καλύτερους και πιο διακεκριμένους επιστήμονες είναι μέσα στους σχεδιασμούς του Ομίλου, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις, δεν έχουν «πέσει» όμως ακόμα οι τελικές υπογραφές.

Με γνώμονα αυτή τη  φιλοσοφία, πριν λίγες ημέρες, το ΥΓΕΙΑ, μέλος του Ομίλου Hellenic HealthCare Group, ανακοίνωσε την συνεργασία με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης, κ. Θεόδωρο Κωφίδη, ο οποίος θα αποτελέσει μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής.

Με ένα πλούσιο βιογραφικό και πυκνό ερευνητικό έργο, ο κ. Κωφίδης έχει διαπρέψει στο εξωτερικό. Έχει διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Καρδιοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, είναι Πρόεδρος του I.R.I.S. (Πρωτοβουλία για την Έρευνα και την Καινοτομία στη Χειρουργική) και ένα από τα ελάχιστα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Θωρακοχειρουργικής (AATS) στη Ν.Α Ασία.

Αντίστοιχα έχουν γίνει προσεγγίσεις και σε άλλους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν ύστερα από αρκετά χρόνια στην πατρίδα τους.

Το προφίλ των φοιτητών

Η ιδιωτική Ιατρική που ετοιμάζεται έχει στόχο να δημιουργήσει έναν φορέα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης διεθνών προδιαγραφών. Και στοχεύει στην προσέλκυση φοιτητών όχι μόνο από τον ελλαδικό χώρο αλλά και από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων του ομίλου, η αναλογία μεταξύ των Ελλήνων και των διεθνών φοιτητών εκτιμάται ότι θα είναι 50/50. Άλλωστε αντίστοιχη αναλογία υπάρχει και στο «μητρικό» Ίδρυμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, στο οποίο σπουδάζουν πάνω από 10 διαφορετικές εθνικότητες.

Ήδη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χτίζει ένα ισχυρό προφίλ για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας Open Doors 2023, τα οποία δημοσιεύονται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, κατέγραψαν ότι 4.484 Αμερικανοί φοιτητές επέλεξαν την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 τη χώρα μας για σπουδές, κατατάσσοντας την Ελλάδα στον 8ο πιο δημοφιλή προορισμό για σπουδές από την 17η θέση που είχε το 2018.

Παράλληλα, χάρη στα ξενόγλωσσα προγράμματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, που «τρέχουν» στα Δημόσια Πανεπιστήμια, η χώρα έχει γίνει πόλος έλξης φοιτητών από όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Στη «φαρέτρα» ως ελκυστική επιλογή της ιδιωτικής Ιατρικής στην περιοχή του Ελληνικού, εκτός από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και του υψηλού επιπέδου σπουδών, είναι και η στενή συνεργασία που θα έχει η Σχολή με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα. Στο πλαίσιο των μαθημάτων και μακριά από τη λογική ενός στείρου εργαστηρίου, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμη εμπειρία δίπλα σε επιστήμονες που εργάζονται στις κλινικές, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για τους ίδιους για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση με την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει και στην πρόβλεψη για υποτροφίες. Ο όμιλος HHG, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενεργό δράση στην φιλανθρωπία, αναλαμβάνοντας στο παρελθόν τα έξοδα νοσηλείας σε ασθενείς με αδυναμία να ανταποκριθούν οικονομικά. Θωρείται βέβαιο ότι και στην περίπτωση των σπουδαστών, θα προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές με υψηλές επιδόσεις που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να σπουδάσουν στην Σχολή Ιατρικής που θα λειτουργήσει. Άλλωστε και το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το 5% του συνόλου των διδάκτρων θα δίνεται για υποτροφίες  βάσει ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων.

Οι προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται ο νόμος για την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και ξεκινάει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τα ενδιαφερόμενα Πανεπιστήμια ώστε να  ξεκινήσουν την προετοιμασία ώστε να πάρουν έγκριση λειτουργίας από την Ανεξάρτητη Αρχή της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υποβολή αίτησης στο Υπουργείο Παιδείας, με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (ακαδημαϊκά κριτήρια και παράβολα) να αποστέλλονται στην ΕΘΑΑΕ και τον φάκελο των κτιριολογικών προϋποθέσεων στον ΕΟΠΠΕΠ.

Το παράρτημα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις σχολές. Με την Ιατρική Σχολή να αποτελεί την πιο εμβληματική εκ των τριών, η επιλογή των άλλων δύο βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Σημειώνεται ότι ανάλογα με την επιλογή του επιστημονικού αντικειμένου –η οποία θα κριθεί και από τους καθηγητές που θα προσελκύσει για συνεργασία το Πανεπιστήμιο- το κόστος της επένδυσης θα μπορούσε να εκτοξευτεί.

Η επιλογή μιας σχολής θεωρητικών επιστημών είναι μια πιο «οικονομική» επιλογή σε σχέση με μία σχολή Θετικών επιστημών ή επιστημών Υγείας, η οποία θα προϋποθέτει επιπλέον εργαστήρια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Τέλος, στον διάλογο που έχει ανοίξει ενόψει κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη συνταγματικότητα του νόμου, πηγές από τον όμιλο HHG εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι το ενωσιακό δίκαιο καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την ίδρυση μίας ιδιωτικής σχολής στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Καρταπάνης (ΥΓΕΙΑ) στο mononews για το Διεθνές Κέντρο Καρδιάς: Η «μεταγραφή», οι στόχοι και οι στρατηγικές επιλογές

CVC Capital Partners: «Στα σκαριά» νέο deal έως $1,5 δισ. – Ποια είναι η εφαρμογή «Good Choice»

Έρχεται η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Αθήνα – Η συμφωνία και η επένδυση

Πηγή: mononews.gr

Array