Τετάρτη
25.05.2022

Το θρίλερ με Terra και η επόμενη μέρα στα crypto

Θρίλερ για γερά νεύρα η χθεσινή ημέρα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Σε μια σπάνια για τα δεδομένα των crypto περίπτωση, τα μάτια όλων δεν ήταν στραμμένα στο Bitcoin ή έστω στο Ethereum, αλλά σε ένα μικρότερο πρωτόκολλο, το Terra. Το οικοσύστημα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων DeFi εφαρμογών, αλγοριθμικά stablecoins και το Luna.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές. Οι μετοχικοί δείκτες συνεχίζουν να κατρακυλούν, παρασυρόμενοι από την απογοήτευση για τις μακροοικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους, είναι εκείνος που ευνοήθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, ο τεχνολογικός.

Ενδεικτικό είναι πως η ναυαρχίδα της ARK, του επενδυτικού ομίλου με την παγκόσμια πρωτιά στις αποδόσεις που εστιάζει στην τεχνολογική καινοτομία, το ARK Innovation ETF, για πρώτη φορά μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια παρουσιάζει μικρότερες αποδόσεις από τον S&P 500. Έχει χάσει το 75% της αξίας του από την κορυφή του περσινού Φεβρουαρίου.

Σε τόσο επιβαρυμένο κλίμα, δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το Bitcoin. Στο διάγραμμα που παρουσιάσαμε χθες, είχαμε εξηγήσει πως μετά την διάσπαση της μπλε γραμμής τάσης προς τα κάτω, αν δεν κρατήσει η πρώτη πράσινη ζώνη στήριξης, τότε αναμένεται να εμφανιστούν οι αγοραστές στην δεύτερη, πιο χαμηλά.

Πράγματι αυτό συνέβη. Όπως μπορείτε να δείτε στο 4ωρο διάγραμμα, το πρώτο επίπεδο στήριξης στάθηκε αδύνατο να σταματήσει την ορμή των πανικόβλητων πωλητών. Ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να διαπεράσουν και τη δεύτερη ζώνη, τουλάχιστον την ίδια ημέρα. Μόλις βρέθηκε κάτω από τις 30.000 δολάρια, η τιμή του Bitcoin αναπήδησε, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται με επιθετική διάθεση οι αγοραστές. Βέβαια η πορεία προς τα πάνω μόνο εύκολη δεν θα είναι. Καταρχάς το πρώτο σοβαρό εμπόδιο θα είναι η πάνω πράσινη ζώνη.

Συνηθίζεται ένα επίπεδο τιμών που λειτούργησε αρχικά σαν στήριξη και τελικά διασπάται, να μεταμορφώνεται κατόπιν ως αντίσταση.

Η χθεσινή περιπέτεια του UST

Οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων έχουν ένα ακόμα επιπλέον πονοκέφαλο, εκτός από τα επιβαρυμένα μακροοικονομικά δεδομένα και την υποχώρηση των μετοχών, που εδώ και καιρό παρακολουθεί στενά η αγορά των crypto. Όπως προαναφέραμε, πρωταγωνιστής των ημερών είναι το Terra. Συγκεκριμένα τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο UST, το αλγοριθμικό stablecoin του οικοσυστήματος Terra, το οποίο έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το αμερικάνικο δολάριο.

Σε αντίθεση με τα άλλα stablecoins, το UST δεν έχει ως κάλυψη δολάρια. Για να επιτύχει σταθερότητα στην ισοτιμία βασίζεται στο Luna, σε έξυπνους αλγόριθμους και σε ένα αποκεντρωμένο αποθεματικό ταμείο που διέθετε Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το ταμείο θα χρησίμευε ως αγοραστής τελευταίας στιγμής, σε περιόδους έντονης αστάθειας. Θα είχε τη χρησιμότητα των συναλλαγματικών διαθεσίμων που κατέχει μια κεντρική τράπεζα.

Από ότι φαίνεται όμως όλοι αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν κλειδωμένη την αναλογία UST με αμερικάνικο δολάριο στο 1 προς 1. Από χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδος ξεκίνησε να αποσυνδέεται η ισοτιμία, με αποκορύφωμα στις 3 τα ξημερώματα όταν έφτασε να διαπραγματεύεται στα 60 σεντς, όπως παρατηρούμε στο 15λεπτο διάγραμμα.

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν 5,2 δισεκατομμύρια UST που βρίσκονταν στο Anchor, το μεγαλύτερο πρωτόκολλο του οικοσυστήματος Terra, αποσύρθηκαν. Αυτό δημιούργησε τριγμούς στην ισοτιμία, καθώς οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής του Luna. Ωστόσο αρκούσαν 300 εκατομμύρια για να αποκατασταθεί, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Terra.

Όταν η κερδοσκοπική επίθεση εντάθηκε, σήμανε η ώρα να διατεθούν τα κεφάλαια του αποθεματικού ταμείου, τα οποία μεταφέρθηκαν σε άλλη διεύθυνση. Ήταν η στιγμή που κορυφώθηκε η αγωνία. Άραγε πηγαίνανε προς κάποιο ανταλλακτήριο προς πώληση ή υπήρξε κάποια συμφωνία για να δοθούν ως collateral;

Το μειονέκτημα στην χρήση των κεφαλαίων του αποθεματικού ταμείου του Ιδρύματος Luna, είναι πως αν χρησιμοποιείται σε φάση διόρθωσης της αγοράς εντείνει την πτώση, καθώς ενισχύει την πίεση των πωλητών. Η ενίσχυση από τα κεφάλαια του ταμείου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η αγορά ανέβαινε ή έστω ήταν σχετικά σταθερή.

Η χθεσινή φάση όμως ενέτεινε την ανησυχία. Επίσης ρόλο παίζει και ο ρυθμός της ρευστοποίησης των αποθεματικών. Αν πραγματοποιηθεί άμεσα, τότε ο επηρεασμός της αγοράς θα είναι μεγάλος λόγω μεγέθους. Αν γίνει σταδιακά, θα μπορεί να απορροφηθεί από τη ρευστότητα. Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση ο αντίχτυπος δεν μπορεί να είναι ευχάριστος, όταν ο μεγαλύτερος αγοραστής Bitcoin το τελευταίο δίμηνο μετατρέπεται σε αναγκαστικό πωλητή.

Οι επιπτώσεις

Η παρούσα κρίση δεν αφορά μόνο το Terra, αν και το Luna μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έφτασε να χάνει μέχρι και το 75% της αξίας του, όπως φαίνεται στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Αποτελεί την κρίσιμη στιγμή για όλα τα αλγοριθμικά stablecoins. Όχι μόνο αυτά που υπάρχουν σήμερα, αλλά και αυτά που θα θελήσουν να εμφανιστούν στο μέλλον. Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό, τον οποίο η αγορά υποβάλει σε δοκιμασίες. Αυτό κάνουν συνεχώς οι αγορές. Αυτή είναι η δουλειά τους. Το χρήμα να μεταφέρεται από τα αδύναμα χέρια στα πιο ισχυρά. Να βρίσκουν ένα αδύναμο σημείο και να το μετατρέπουν σε ευκαιρία. Ή τουλάχιστον να το επιχειρούν.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Terra, κορεάτη Do Kwon, υπήρξε εσκεμμένη και συντονισμένη επίθεση στο Terra. Μια άποψη που συμμερίζεται και ο Caetano Manfrini, νομικός εξειδικευμένος στις blockchain επιχειρήσεις, ο οποίος υποστήριξε πως υπήρξαν τεράστιες εντολές πώλησης στα Curve και Binance

Αναμφίβολα θα ήταν θετικό να υπήρχε ένας μηχανισμός που θα διασφαλίζει την ύπαρξη αξιόπιστων αποκεντρωμένων stablecoins. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως το Terra θα αντέξει την πίεση. Μέχρι τώρα όλα τα αλγοριθμικά stablecoins είχαν αποτύχει σε κάποια σοβαρή δοκιμασία, εκτός από το Terra. Όμως οι επιθέσεις έχουν ενταθεί σε μέγεθος. Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε να αντιμετωπίσει επίθεση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε αν διαθέτει αρκετά πολεμοφόδια για να κρατήσει την ισοτιμία σταθερή.

Πολλοί ίσως βιαστούν να αποδώσουν την αδυναμία του Terra να διατηρήσει την ισοτιμία σταθερή ως ένα αλγοριθμικό σφάλμα. Δεν είμαστε σίγουροι. Σε πραγματικά κολοσσιαίες, μελετημένες και συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι πολύ δύσκολο να αμυνθείς αποτελεσματικά. Θυμηθείτε την ήττα της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, έναντι των funds με την καθοδήγηση του George Soros.

Το στοίχημα εδώ δεν αφορά το Bitcoin. Αυτό και να υποχωρήσει θα επανέλθει, αργά ή γρήγορα. Το πλήγμα θα είναι πως αν χαθεί το Luna θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του χώρου. Ή ακόμα χειρότερα οι αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές (DeFi) δεν θα διαθέτουν το εργαλείο που θα τις καθιστά πραγματικά αποκεντρωμένες, καθώς για να συνδεθούν με την παραδοσιακή οικονομία, θα εξαρτώνται από κεντρικοποιημένα νομίσματα.

Επιπλέον, με αυτή την αφορμή, είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηροί κανόνες για τα stablecoins, τα οποία ουδέποτε είδαν με ιδιαίτερη συμπάθεια οι νομοθέτες. Κάτι που είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε, καθώς τα θεωρούν άμεσους ανταγωνιστές με τα νέα ψηφιακά νομίσματα που σκοπεύουν να εκδώσουν οι κεντρικές τράπεζες, τα CBDCs.

Ενδιαφέροντα σημεία

* Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να επισημάνουμε. Την πρωτοφανή για τα χρηματοοικονομικά δεδομένα διαφάνεια. Σε πραγματικό χρόνο υπήρχαν διαθέσιμα τα στοιχεία για την μεταφορά των κεφαλαίων του Ιδρύματος Luna. Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η ανάπτυξη των crypto προάγει την διαφάνεια που σίγουρα δεν είναι αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

* Ο μέσος όρος των Bitcoin που διαθέτει η MicroStrategy, η εισηγμένη που διαθέτει τα περισσότερα νομίσματα, είναι 30.700 δολάρια. Το κρίσιμο σημείο είναι οι 21.000 δολάρια, όπου ενεργοποιούνται margin calls, καθώς ορισμένα από τα Bitcoin που έχει αποκτήσει η εταιρία, έχουν κάλυψη… Bitcoin.

* Μέσα στην αναταραχή, επενέβη με ένα tweet ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, να υποστηρίζει ότι αγόρασε άλλα 500 Bitcoin στην τιμή των 30.744 δολαρίων. Μάλιστα 11 ώρες αργότερα, όταν είχε ανέβει η τιμή, ισχυρίστηκε πως αν τα πουλήσει θα βγάλει κέρδος ένα εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο διευκρίνισε πως ασφαλώς δεν πρόκειται να το κάνει.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως ήταν πως λίγο αργότερα παρουσίασε την μακέτα της Bitcoin City, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο που σκοπεύει να εκδώσει η χώρα του, με την τεχνολογία του Bitcoin.

Περισσότερα για αυτό το θέμα έχουμε αναφέρει εδώ

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

α) Το βιβλίο «Επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία, το Cryptoverse.gr και πλέον από το site μας. Περιγράφει τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε επενδυτικά τη νέα, συναρπαστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Τον λόγο που από το μηδέν, σε μία δεκαετία, κατάφερε να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τι το καθιστά ανθεκτικό στις κυβερνητικές επιθέσεις και γιατί ενθαρρύνει την αξιοκρατία. Τα χαρακτηριστικά που σαγηνεύουν τους ανθρώπους. Το όραμα που τους έχει συνεπάρει, μετατρέποντάς τους σε φανατικούς πιστούς.

β) Για εκείνους που προτιμούν την προσωπική επαφή, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ανανεωμένα on-line σεμινάρια με τον κ. Βασίλη Παζόπουλο, ζωντανά. Δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών σε ολιγομελή γκρουπ. Στο πρώτο, μαθαίνετε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και τη διαφορά του με το ευρώ και τον χρυσό. Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum, σε μικρότερα νομίσματα και στα NFTs. Τη δεύτερη ημέρα, μαθαίνετε πώς να αγοράσετε και πώς να μεταφέρετε τα νομίσματά σας με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

γ) Τα πιο εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος. Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Σε όσους κάνουν το σεμινάριο ή αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.Πηγή: euro2day.gr