Σάββατο
08.10.2022

Το πείραμα του Damien Hirst με τα NFT: Πόσοι αγοραστές τα προτίμησαν από τα παραδοσιακά έργα τέχνης;

Ο Damien Hirst είναι ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς καλλιτέχνες, αλλά ασχολείται και με τα NFT. Κάποιοι το βλέπουν αυτό ως αφορμή για κριτική προς τον καλλιτέχνη και άλλοι ως αφορμή για κριτική στην τεχνολογία. Είτε το θεωρείτε θετικό είτε αρνητικό, αποκαλύπτει τη δική σας προσωπική άποψη για το πώς διασταυρώνεται ο κόσμος της τέχνης με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Παρόμοια θα είναι και η αντίδρασή κάποιου στο «The Currency», το καλλιτεχνικό πείραμα του Hirst που μόλις ολοκληρώθηκε. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, και παρήγαγε 10.000 μοναδικά, μη ανταλλάξιμα NFTs «που το καθένα αντιστοιχούσε σε ένα έργο τέχνης που έφτιαξε ο ίδιος και πωλήθηκε μέσω λοταρίας προς 2.000 δολάρια», γράφει το openculture.

Ο Hirst έθεσε επίσης έναν άνευ προηγουμένου όρο: «οι αγοραστές θα έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του φυσικού έργου τέχνης και της ψηφιακής του έκδοσης. Τους έβαλε προθεσμία ενός έτους, ζητώντας τους στην ουσία να ψηφίσουν ποιο από τα δύο έχει μεγαλύτερη αξία. Για κάθε αγοραστή που θα επέλεγε το πρωτότυπο έργο, ο Hirst θα κατέστρεφε το αντίστοιχο NFT και για κάθε αγοραστή που θα επέλεγε το NFT, θα έριχνε τη φυσική εκδοχή στη φωτιά. Η τελική καταμέτρηση ανήλθε σε «5.149 φυσικά έργα και 4.851 NFTs που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάψει 4.851 έργα του (αν και κράτησε 1.000 αντίτυπα για τον εαυτό του).

 

 

«Στην αρχή πίστευα ότι θα επέλεγα όλα τα φυσικά έργα»,εξηγεί ο Hirst. «Μετά σκέφτηκα να το κάνω μισά -μισά και στο τέλος αποφάσισα ότι έπρεπε να κρατήσω και τα 1.000 έργα ως NFT». Τελικά κράτησε μόνο τα ψηφιακά έργα για να δείξει την υποστήριξη του στον κόσμο του NFT και  κατέστρεψε τα 1.000 φυσικά έργα.

Λίγοι καλλιτέχνες κατάφεραν να κάνουν κάτι τέτοιο και μάλιστα με τόσο μεγάλη επιτυχία. «Ποτέ δεν κατάλαβα το χρήμα», λέει ο Hirst στον Stephen Fry στο παραπάνω βίντεο. «Όλα αυτά τα πράγματα – τέχνη, χρήμα, εμπόριο – είναι όλα αέρας, δεν βασίζονται σε τίποτα άλλο παρά στην πίστη και την εμπιστοσύνη». Η επιστροφή στις τεχνικές που χρησιμοποίησε στην αρχή της καριέρας του και η δημιουργία μοναδικών ψηφιακών αντικειμένων προς πώληση ήταν ίσως μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό του. Συνολικά, το The Currency απέφερε έσοδα που έφτασαν τα 89 εκατομμύρια δολάρια.

Source: lifo.gr