Παρασκευή
19.04.2024

Το μεγάλο κόλπο με τα φάρμακα: Έρχεται παρέμβαση εισαγγελέα

Δεν έχει τέλος το σίριαλ με τις ελλείψεις φαρμάκων, πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για «κραχ».

Όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, την ερχόμενη εβδομάδα η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς αναμένεται να κατατεθεί στον εισαγγελέα φάκελος με στοιχεία, που θα αφορούν σε μία συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία.

Κι αυτό είναι, όπως φαίνεται, μόνο η αρχή. Ο κ. Βαλτάς αρνήθηκε να κατονομάσει την εταιρεία. Αλλά είπε ότι αυτή τη στιγμή ερευνώνται 6-7 φαρμακευτικές και ότι ο ίδιος θα δώσει στοιχεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να σταματήσει το πρόβλημα, που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, μας έλεγαν χαρακτηριστικά: «Πιθανόν ο φάκελος, που θα πάει στον εισαγγελέα, να αφορά είτε στην AstraZeneca είτε στη GlaxoSmithKline. Και οι δύο είναι βρετανικές πολυεθνικές και διαθέτουν προϊόντα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού, που τελευταία είναι σε μεγάλη έλλειψη και η χορήγησή τους έχει επείγοντα χαρακτήρα».

Είναι, όμως, έτσι;

Μεγάλες ελλείψεις σε εισπνεόμενα

Τις τελευταίες μέρες το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων – μιλάμε για πάνω από 500 κωδικούς, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την ελληνική αγορά – προκαλεί πονοκέφαλο σε όλους όσοι είναι μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιφλεγμονώδη, αντιβηχικά, αντιεμετικά, αντιβιοτικά, εισπνεόμενα

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, στα φαρμακεία της χώρας η κατάσταση είναι εκρηκτική και καθημερινά γίνεται «μάχη», καθώς εκατοντάδες καταναλωτές ψάχνουν εναγωνίως από το ένα φαρμακείο στο άλλο για αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, ειδικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε παιδιά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Γρίπη και εποχικές ιώσεις έχουν ρίξει στο κρεβάτι τους μισούς και πλέον πολίτες της χώρας, που σε πολλές περιπτώσεις μένουν ακάλυπτοι, καθώς οι ελλείψεις των πρώτων υλών για την παρασκευή αυτών των σκευασμάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν υπάρχουν αποθέματα.

Επιπλέον δεν είναι πάντα εφικτή η υποκατάσταση των πρωτότυπων σκευασμάτων με γενόσημα. Για παράδειγμα το σιρόπι παρακεταμόλης καλύπτει το 75-80% της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης των απαραίτητων ποσοτήτων από αντίστοιχο σκεύασμα παρακεταμόλης ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, τόσο οι φαρμακαποθήκες, όσο και οι φαρμακευτικές, δεν θα πρέπει να αποθεματοποιούν τα υπάρχοντα σκευάσματα, αλλά να τα διαθέτουν στην αγορά.

«Παρά την υποχρέωσή τους για τήρηση αποθέματος τριμήνου, οι φαρμακευτικές κρατούν αποθέματα μόλις 15 ημερών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φάρμακα με περιορισμό στις διαθέσιμες ποσότητες. Παράλληλα οι ελλείψεις όχι μόνο σε πρώτες ύλες, αλλά και στα υλικά συσκευασίας, όπως το πλαστικό ή το αλουμίνιο, έχουν φέρει ελλείψεις και στα εισπνεόμενα», όπως μας εξήγησε.

Αυστηρό πλαίσιο ελέγχων

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, ζήτησε παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή, που απέστειλε στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ζήτησε να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έλλειψη φαρμάκων, που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα τα φάρμακα, τα οποία θα μπουν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα είναι εκείνα που σήμερα δίνονται με ιατρική συνταγή και εφόσον είναι σε έλλειψη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση προχώρησε σε  έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για αποθέματα και σε απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε 260 σκευάσματα από τα 500, που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Επιπλέον ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε σειρά νεότερων παρεμβάσεων, έτσι ώστε να γίνεται λελογισμένη διακίνηση και τα υπάρχοντα σκευάσματα να διατίθενται εκεί, όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

«Οι φαρμακευτικές έκλεισαν για τις γιορτές. Δεν έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει επάρκεια σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες; Επίσης έχουν μειώσει τις ποσότητες στα φαρμακεία. Δίνουν δυο κουτιά τον μήνα αναπνευστικές αμπούλες για παιδιά. Σε ποιον να πρωτοδώσεις… Είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να τους τραβήξει το αυτί», καταλήγει ο κ. Βαλτάς.

Η υπόθεση πάει στον εισαγγελέα και είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να ακολουθήσει άμεσα και η κατάθεση δεύτερου φακέλου για έτερη φαρμακευτική εταιρεία, σκευάσματα της οποίας είναι σε έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: 10 επιπλέον μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Επιστολή Πλεύρη σε Κυριακίδου: Ζητάει παρέμβαση σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ελλείψεις στα φάρμακα

ΕΦΕΧ: Διευκρινίσεις αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων

Πηγή: mononews.gr

Array