Σάββατο
23.10.2021

Το Λονδίνο αποτελεί το επίκεντρο των NFTs

Αν και ο κόσμος της ψηφιακής τέχνης δεν γνωρίζει σύνορα, το Λονδίνο έχει συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών που μπορούν να μετατρέπουν τα δημιουργήματα τους σε σύμβολα (tokens) της τεχνολογίας blockchain, τη ραχοκοκαλιά του κόσμου των κρυπτονομισμάτων. Αν και τα περισσότερα ανταλλακτήρια τέχνης βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ή τη Σίλικον Βάλεϊ, στο Λονδίνο και το Βερολίνο συνεχίζει να χτυπά η καρδιά της σύγχρονης και στη συγκεκριμένη περίπτωση, της ψηφιακής τέχνης.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς, η πανδημία συνέβαλε στην ανάπτυξη της ψηφιακής τέχνης, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Συν τοις άλλοις, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσουν, να πουλήσουν και να δημιουργήσουν, όπως επισημαίνει στους Financial Times η Ρεμπέκα Έντουαρντς, επιμελήτρια της γκαλερί Arebyte που ειδικεύεται σε μεγάλες εγκαταστάσεις πολυμέσων σε φυσικούς και ψηφιακούς χώρους. Ειδικοί στον χώρο αυτό διαπιστώνουν πως στη μετά-brexit εποχή, το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι ένα διεθνές κέντρο της σύγχρονης τέχνης, της τεχνολογίας και των πολυμέσων όταν η υπόλοιπη χώρα προσπαθεί αγωνιωδώς να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος μόδας Dolce & Gabbana κατάφερε να πουλήσει εννέα έργα ψηφιακής μόδας σε NFTs, δηλαδή non-refundable tokens, μαζί με τα αντίστοιχα ρούχα υψηλής ραπτικής σε φυσική μορφή έναντι 6 εκατ. δολαρίων ή 1.885,719 Ether, συνολικά. Μάλιστα, η αγορά της ψηφιακής haute couture των Dolce & Gabbana οδήγησε σε άνοδο το Ethereum, το δεύτερο ισχυρότερο κρυπτονόμισμα μετά το bitcoin. Τα NFTs, ουσιαστικά, δεν είναι ανταλλάξιμα όπως τα κρυπτονομίσματα, καθώς είναι μοναδικά έργα και, όπως, δηλώνουν οι ειδικοί, δύσκολα να τα αντιγράψει κανείς επειδή είναι κρυπτογραφημένα με την τεχνολογία blockchain.

Στο Λονδίνο πάλι, ο οίκος δημοπρασιών Christies θα παρουσιάσει πέντε έργα του Νιγηριανού Οσινάσι σε μορφή NFTs στο φεστιβάλ αφρικανικής τέχνης του Λονδίνου στις 14 με 17 Οκτωβρίου. Καθένα εκτιμάται στις 40.000 με 60.000 στερλίνες. Πρόσφατα, ο καλλιτέχνης πούλησε τρία NFTs έναντι ποσού αντίστοιχου των 75.000 δολαρίων μέσα σε μόνον δέκα ημέρες.

ΠΗΓΗ: powergame.gr