Τετάρτη
06.07.2022

Το κυνήγι του «επί 100» στα κρυπτονομίσματα

Τα πιο συνηθισμένα από τα μηνύματα που λαμβάνω, αφορούν αιτήματα να παρουσιάζω tokens, τα οποία πιστεύω πως θα πολλαπλασιάσουν την αξία τους επί 10 ή επί 100 το επόμενο διάστημα. Ή ζητούν τη γνώμη μου αν αυτό που έχουν ήδη αγοράσει, έχει ανάλογες προοπτικές.

Δεν πρόκειται ποτέ να προβώ σε μια τέτοια ενέργεια, επειδή τη θεωρώ αποπροσανατολιστική και τελικά γελοία. Κατά τη γνώμη μου, όσοι εκμεταλλεύονται το δημόσιο βήμα τους για να εκφέρουν τέτοιου είδους απόψεις, επιδιώκουν εσκεμμένα να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Είναι σαν να σας λέει κάποιος επιχειρήματα για να ποντάρετε στο 17 μαύρο στη ρουλέτα του καζίνου.

Επίσης, δεν πρόκειται να σας πω πότε να αγοράσετε ή να πουλήσετε. Ποιος είναι ο πάτος και ποια η κορυφή το επόμενο διάστημα. Δεν πρόκειται, επειδή πρώτα από όλα δεν το γνωρίζω. Υποψίες και εκτιμήσεις μπορεί να έχω, αλλά σε καμία περίπτωση βεβαιότητα. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα sites και κανάλια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, τα οποία μπορείτε να παρακολουθείτε, αν σαν ενδιαφέρει αυτό το περιεχόμενο.

Επιδίωξή μου είναι να βάλω ένα λιθαράκι έτσι ώστε να αντιληφθείτε τη μεγάλη εικόνα. Να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τις ξεχωριστές ιδιότητες του Bitcoin. Να εμφυσήσω τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία της αποκεντρωμένη οικονομίας. Να τη συγκρίνω με το σημερινό τραπεζοκεντρικό νομισματικό σύστημα. Την υπόσχεση ενός καλύτερου, πιο δίκαιου, πιο αποδοτικού κόσμου, που φέρνει η τεχνολογία των έξυπνων συμβολαίων, του Web 3.0. Την υπόσχεση, όχι τη βεβαιότητα.

Το κορυφαίο 1%

Οι μεγάλες αποδόσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πράγματι είναι μια ρεαλιστική υπόθεση, αλλά όχι εύκολη. Προσοχή, υπάρχει διαφορά. Άλλο ρεαλιστικό και άλλο εύκολο. Πολλοί από τους επενδυτές σαγηνεύονται από τις προοπτικές του γρήγορου και εύκολου κέρδους και τοποθετούν τα χρήματά τους σε νομίσματα που μέχρι χθες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος.

Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίσεις ποιο κρυπτονόμισμα θα τρέξει, ούτε καν είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις την αξία του, αν δεν γνωρίσεις πρώτα τον τρόπο λειτουργίας του Bitcoin και κατά δεύτερο λόγο του Ethereum. Πρώτα μπουσουλάς, μετά περπατάς και κατόπιν τρέχεις. Όσο το κάνεις ανάποδα, είναι βέβαιο πως θα τρως τα μούτρα σου.

Πέρα από αυτό, όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν και κάτι ακόμα. Αν η αγορά των κρυπτονομισμάτων μπει σε ανοδική φάση, αυτό αποκλείεται να συμβεί χωρίς να ανέβουν οι τιμές των Bitcoin και Ethereum. Όταν εισέλθουν τα crypto στη φάση των «ταύρων», τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως οι αποδόσεις που θα υπάρξουν στα κορυφαία κρυπτονομίσματα θα είναι πολύ καλύτερη –πιθανότατα πολλαπλάσια– από εκείνη άλλων χρηματιστηριακών τίτλων, όπως οι μετοχές.

Αν υπολογίσουμε πως το 1%-2% των επενδυτών δραστηριοποιείται στα crypto, τότε όσοι κατέχουν Bitcoin και Ethereum στην ανοδική φάση της αγοράς που μόλις περιγράψαμε, θα βρεθούν στο κορυφαίο 1% του κόσμου από πλευράς αποδόσεων. Δεν σας φτάνει ότι θα ανήκετε στο κορυφαίο 1% παγκοσμίως; Θέλετε να βρεθείτε στο 1% του 1%; Μήπως αυτό είναι ύβρις;

Αυτή η επίδοση είναι δυνατόν να σας φαίνεται μικρή; Θεωρείτε τον εαυτό σας τόσο πολύ ικανό ή έξυπνο που το να βρίσκεστε στην ελίτ από πλευράς αποδόσεων το εκλαμβάνετε ως… υποτιμητικό και ψάχνετε να βρείτε καλύτερα αποτελέσματα σε altcoins εκκολαπτόμενων projects; Πράγματι, υπάρχουν altcoins που έκαναν επί 1.000, όχι μόνο επί 100. Πόσα όμως; Για τι ποσοστό μιλάμε;

Όταν αγοράζουμε κάποια προϊόντα, θέλουμε να είναι τα καλύτερα. Όταν ο χειρουργός πιάνει το νυστέρι του, ο ασθενής συνήθως το μετανιώνει, όταν ψάχνει να βρει κάποιον που κάνει τη δουλειά φτηνότερα. Αν διατρέχουμε κίνδυνο μακροχρόνιας φυλάκισης, θέλουμε τον καλύτερο δικηγόρο υπεράσπισης. Δεν είναι κανείς σίγουρος πως θα επιβιώσει της εγχείρησης ή ότι δεν θα φυλακιστεί αν πληρώσει παραπάνω χρήματα, αλλά πιθανολογεί ότι θα έχει μια καλύτερη ευκαιρία.

Αν αυτό το σκεπτικό είναι σωστό, για ποιο λόγο να επιλέξετε ένα «φτηνό» κρυπτονόμισμα; Κυρίως, πώς είναι δυνατόν να το αγοράζετε χωρίς να έχετε εξερευνήσει πρώτα σχολαστικά τα ανταγωνιστικά, προκειμένου να καταλήξετε σε αυτό; Θα δίνατε ποτέ ένα τεστ και μετά να διαβάσετε;

Η παράμετρος του τζόγου

Κάποιοι, συνήθως επειδή το κεφάλαιό τους είναι σχετικά μικρό, κάνουν ένα άλλο μεγάλο λάθος, ειδικά αν δεν είναι έμπειροι traders. Επιχειρούν να πετύχουν θεαματικές αποδόσεις μέσα από τη μόχλευση (leverage). Η μόχλευση δεν μπορεί να μετατρέψει μια κακή επένδυση σε καλή, αλλά μπορεί να κάνει το αντίθετο. Και το κάνει συχνά.

Για τα λαχεία έχει αναφερθεί πως η καλύτερη συμβουλή είναι να τα αγοράζεις την τελευταία ημέρα. Αλλιώς οι πιθανότητες να πεθάνεις πριν από την κλήρωση είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να κερδίσεις τον πρώτο λαχνό. Ισχύει και για όσους κυνηγάνε το altcoin, από το οποίο ελπίζουν να κάνουν Χ100 σε ένα μήνα.

Αυτό το σκεπτικό όμως παραγνωρίζει ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δραστηριότητας. Οι κάτοχοι λαχείων στην πραγματικότητα αυτό που αγοράζουν είναι ένα όνειρο. Όσο περισσότερο διατηρείται η ελπίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευχαρίστηση που αντλούν. Στα μικρά altcoins ισχύει κάτι ανάλογο. Όμως ποιες είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε το σωστό altcoin στη σωστή στιγμή;

Επίσης, ακόμα και αν από κάποια εύνοια της τύχης πετύχεις ένα τέτοιο νόμισμα και διπλασιάσει ή δεκαπλασιάσει την αξία του, είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν θα θελήσεις να ρευστοποιήσεις; Αν ναι, τότε μόνο θεωρητικά μπορείς να επιτύχεις το πολυπόθητο Χ100.

Όπως και να έχει, σε αυτή τη συγκυρία της αγοράς δεν θα μπορείτε να δεκαπλασιάσετε την αξία του χαρτοφυλακίου σας, τουλάχιστον άμεσα. Σίγουρα όμως μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις γνώσεις σας και να είστε έτοιμοι για το επόμενο bull run. Και το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι πως δεν απαιτούνται κεφάλαια.

Μόνο μια επένδυση χρόνου.

* Την Τρίτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο για το blockchain, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορείτε να το παρακολουθήστε είτε από κοντά είτε on-line. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι εδώ:

https://blockchainconference2022.gr/schedule/

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια που διοργανώνει το euro2day.gr αφορούν την αποτελεσματική προστασία των δεδομένων σας από τους κακόβουλους. Θα μάθετε τρόπους με τους οποίους θα μπορείτε να περιηγείστε άφοβα και με ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Επίσης πώς να φυλάξετε με μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τα κρυπτονομίσματά σας και πώς μπορείτε να τα μεταβιβάσετε στους οικείους σας, σε περίπτωση ατυχήματος.

Εισηγητής είναι ο κ. Αχιλλέας Βιέννας, διακεκριμένος ειδικός ερευνητής και πιστοποιημένος σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: euro2day.gr