Δευτέρα
15.04.2024

Το Χονγκ Κονγκ βάζει κανόνες στα stablecoins

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επανέλαβε τη δέσμευσή της να προχωρήσει στη θέσπιση νομοθεσίας για τα stablecoins και τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) υπηρεσίες κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων εντός του 2024. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για τη ρύθμιση του οικοσυστήματος από το Γραφείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Θησαυροφυλακίου (FSTB) και τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA).

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, το ethereum και το solana, τα stablecoins είναι κρυπτογραφικά tokens τα οποία συνδέονται με ένα σκληρό νόμισμα, όπως το δολάριο, διατηρώντας έτσι μια σταθερή τιμή χωρίς την έντονη μεταβλητότητα των κρυπτογραφικών blue chips, mid και small caps. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο η FSTB ξεκίνησε επίσης διαβούλευση αναφορικά με προτάσεις για το καθεστώς αδειοδότησης  τους παρόχους υπηρεσιών εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

«Με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και της προόδου των προπαρασκευαστικών εργασιών, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα υποβάλει νομοσχέδια σχετικά με τα ανωτέρω καθεστώτα αδειοδότησης στο Νομοθετικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό» τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Κρίστοφερ Χούι.

Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να υιοθετούν μια προοδευτική προσέγγιση απέναντι στα crypto, προσπαθώντας να προλάβουν τη Σιγκαπούρη, η οποία είναι πρωτοπόρος στη νομική ρύθμιση του οικοσυστήματος, δίνοντας άδειες λειτουργίας σε ανταλλακτήρια όπως η Binance και σε εταιρείες κρυπτογράφησης όπως η Ripple. Προς αυτήν την κατεύθυνση, στις αρχές Νοεμβρίου 2023 το Χονγκ Κονγκ προχώρησε σε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά στην πρόσβαση των μικροεπενδυτών σε προϊόντα ETF που παρακολουθούν την τιμή κρυπτονομισμάτων.

Source: powergame.gr

Array