Σάββατο
02.12.2023

To άγνωστο κρυπτονόμισμα που δέχθηκε κυβερνοεπίθεση 200 εκατ. δολαρίων

Το σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό blockchain δίκτυο, Mixin Network, ανέστειλε τις καταθέσεις και τις αναλήψεις μετά από μια κυβερνοεπίθεση που οδήγησε στην απώλεια κεφαλαίων χρηστών μεγέθους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε όταν οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στη βάση δεδομένων του παρόχου υπηρεσιών cloud του Mixin Network, που φερόταν να είναι η Google Cloud.

Η Mixin ανακοίνωσε πως συνεργάζεται τόσο με την Google, όσο και με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας blockchain SlowMist για να βοηθήσει στην εν εξελίξει έρευνα.

Το Mixin, υποστηριζόταν από τον Κινέζο influencer, Li Xiaolai, και παρουσιάζεται ως ένα αποκεντρωμένο δίκτυο peer-to-peer για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις επεκτασιμότητας και απορρήτου που παρατηρούνται σε blockchains όπως το Bitcoin και το Ethereum.

Το κύριο δίκτυο είχε 26 πλήρεις λειτουργικούς κόμβους από τον Ιούλιο και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση.

Οι αναλυτές και η τεχνολογική κοινότητα επέδειξαν έντονη κριτική σχετικά με το επίπεδο «αποκέντρωσης» του έργου, υποδεικνύοντας την εξάρτησή του από το υπολογιστικό νέφος της Google. Φαίνεται πως αποκεντρωμένα πρωτόκολλα μπορεί να είναι ευάλωτα σε κεντροποιημένους servers.

Η κυβερνοεπίθεση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων της Mixin συγκαταλέγεται πλέον στις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις φέτος και το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, μετά από αξιοσημείωτες κυβερνοεπιθέσεις όπως αυτών των Ronin Network, Poly Network και BNB Bridge.

Ο Feng Xiaodong, ιδρυτής του Mixin Network, δήλωσε ότι οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο 50% από το σύνολο των καταθέσεων τους.

«Ανεξάρτητα από τις καταθέσεις σας,  είτε πρόκειται για Bitcoin ,είτε για Ethereum , θα διασφαλίσουμε ότι τα μισά από αυτά δεν θα επηρεαστούν. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο για να ανακτήσουμε τα χρήματα που κλάπηκαν, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο» αέφερε ο ιδρυτής του Mixin.

Για τις υπόλοιπες καταθέσεις, ο Feng είπε ότι η ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει ειδικά «ομολόγα» με σχέδιο η Mixin να τα αγοράσει σταδιακά ξανά στο μέλλον, όταν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας το επιτρέψουν.

Το κρυπτονόμισμα XIN του δικτύου Mixin, σημείωσε πτώση 5% τις τελευταίες 24 ώρες, δηλαδή ελάχιστη πτώση συγκριτικά με το μέγεθος της κυβερνοεπίθεσης και τα χρήματα που χάθηκαν.

Για ένα σχετικά άγνωστο πρότζεκτ στο ευρύ επενδυτικό κοινό, παραμένει ιδιαίτερα περίεργο πως το δίκτυο κατάφερε να είναι το όγδοο μεγαλύτερο δίκτυο αναφορικά με τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί, και να έχει μεγαλύτερο Total Value Locked από ιδιαίτερα δημοφιλή blockchain όπως το Base και το Solana.

Source: liberal.gr