Το 0,1% των ψηφιακών ανθρακωρύχων κατέχει το 50% των Βitcoin

Ενώ η αγορά των crypto δείχνει να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης ενόψει του νέου έτους και των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει, οι υποστηρικτές του οικοσυστήματος επιμένουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί ενώ οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι έτος διόρθωσης.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες «miners» ανά τον κόσμο προσπαθούν να εξορύξουν το – για κάποιους πολύτιμο – ψηφιακό νόμισμα bitcoin, με την ελπίδα να κυριαρχήσει κάποια στιγμή στον κόσμο του χρήματος και αν δεν κυριαρχήσει τουλάχιστον να αυξηθεί η τιμή του. Πρόσφατη, ωστόσο, έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις το 0,1% των «ψηφιακών ανθρακωρύχων» κατέχει περίπου το 50% των bitcoin που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Αν λάβουμε υπόψη και τα bitcoin που έχουν χαθεί στα αζήτητα του συστήματος, τότε το ποσοστό που βρίσκεται στα ψηφιακά πορτοφόλια των λίγων αυξάνεται περισσότερο. Από τα 21 εκατομμύρια bitcoin που μπορούν να εξορυχθούν μέσα σε περίπου έναν αιώνα, τα 3,5 εκατομμύρια δεν υπάρχουν στην αγορά. Είτε γιατί έχουν χαθεί τα ιδιωτικά κλειδιά τους είτε γιατί έχουν πεθάνει οι χρήστες τους. Δεν αποκλείεται να χαθούν και άλλα bitcoin στην πορεία κι έτσι να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνολική προσφορά.

Σύμφωνα με στοιχεία της BlockchainCom, στα 12 χρόνια που υπάρχει το bitcoin, δημιουργήθηκαν (ή εξορύχθηκαν) 18,89 εκατομμύρια bitcoin που αντιστοιχούν στο 90% της συνολικής προσφοράς του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που προσέδωσε στο bitcoin ο μυστηριώδης δημιουργός του Satoshi Nakamoto, είναι ότι έχει πεπερασμένη προσφορά και συνολικά μπορούν να δημιουργηθούν 21 εκατομμύρια BTC.

Επομένως απομένει να δημιουργηθούν περίπου 2 εκατομμύρια bitcoin. Το δίκτυο είναι έτσι δομημένο που η δυσκολία εξόρυξης προσαρμόζεται με το χρόνο, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται δραματικά. Έτσι, το τελευταίο από τα 21 εκατομμύρια bitcoin θα δημιουργηθεί θεωρητικά το μακρινό 2140. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τα block rewards θα σταματήσουν και οι miners θα προσδοκούν αποκλειστικά στις προμήθειες συναλλαγών για έσοδα.

Ο βασικός λόγος που θα χρειαστούν 120 χρόνια για να παραχθεί το 10% των εναπομεινάντων bitcoin είναι το bitcoin halving, που είναι η μείωση του ρυθμού δημιουργίας BTC στο μισό. Πρόκειται για μία προγραμματισμένη διαδικασία που συμβαίνει κάθε 210.000 blocks ή περίπου κάθε τέσσερα χρόνια και μειώνει τα block rewards που λαμβάνουν οι miners στο μισό. Το 2009 ξεκίνησε με 50 BTC ανά block, σήμερα κάθε miner λαμβάνει 6,25 BTC ενώ το 2024 θα μειωθούν στα 3,125.

Παράλληλα, αυξάνεται και η δυσκολία εξόρυξης. Πρόκειται για μία διαδικασία που συμβαίνει κάθε 2.016 blocks ή περίπου κάθε δύο εβδομάδες και δυσκολεύει ή διευκολύνει την εξόρυξη. Αν υπάρχουν υπερβολικά πολλοί miners που προσπαθούν να δημιουργήσουν bitcoin , ο βαθμός δυσκολίας προσαρμόζεται προς τα πάνω, ενώ όταν μειώνονται οι miners προσαρμόζεται προς τα κάτω, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίοδο της απαγόρευσης στην Κίνα, όταν το σύστημα έκανε πιο εύκολη την εξόρυξη γιατί υπήρχαν λιγότεροι miners.

ΠΗΓΗ: powergame.gr