Παρασκευή
24.03.2023

TikTοκ: Διεθνής αναβρασμός – Τι κρύβεται πίσω από την εφαρμογή

Με μια πρώτη ματιά, το TikTok αποτελεί μια ακίνδυνη και κοινότυπη εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όποιος κληθεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κοινωνικό μέσο δικτύωσης απολαμβάνει μια ατελείωτη ροή διασκεδαστικών μουσικών βίντεο, χορευτικών, μαγειρικών συνταγών και συμβουλών ομορφιάς.

Όπως συμβαίνει και με το Instagram, το Twitter και το Facebook, ένας αλγόριθμος αξιολογεί κάθε φορά τον τρόπο χρήσης του κοινωνικού μέσου από τον εκάστοτε χρήστη ώστε να επιμεληθεί το περιεχόμενο που είναι πολύ πιο πιθανό να τον ενδιαφέρει.

Για την εφαρμογή TikTok ωστόσο που προέρχεται από την Κίνα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το πως αξιοποιούνται αυτά τα δεδομένα αλλά και πως η ίδια η εφαρμογή θα μπορούσε να τα καταχράται για να επηρεάσει ή να κατασκοπεύσει τους χρήστες.

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της πρέπει να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τις κινητές συσκευές τους το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε επίσης την Τρίτη σε μια αντίστοιχη απαγόρευση. Ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Καναδά προχώρησαν σε ανάλογο μπλόκο.

Η δημοφιλής εφαρμογή, η οποία έκανε αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται από περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Το TikΤok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance η οποία αρνείται τις αιτιάσεις πως το κινεζικό κράτος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή.

«Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα αίτημα δεδομένων από την κινεζική κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησαν οι εκθέσεις διαφάνειας το 2019», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, τον Νοέμβριο.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Πηγή: newmoney.gr