Πέμπτη
09.12.2021

Τι θα συμβεί με τα κρυπτονομίσματα μας όταν πεθάνουμε; – Περιπτώσεις διαθήκης crypto

Οι λογαριασμοί crypto δεν είναι σαν τους παραδοσιακούς λογαριασμούς. Γενικότερα δεν μπορείτε να ορίσετε έναν δικαιούχο επίσημα. Όσον αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, εάν αποθηκεύετε τα cryptos σας σε μια φυσική συσκευή στο σπίτι και μερικοί φίλοι γνωρίζουν το κλειδί σας – έναν κωδικό πρόσβασης που παρέχει πρόσβαση σε ένα crypto πορτοφόλι – ένας από αυτούς τους λεγόμενους φίλους θα μπορούσε να περιπλανηθεί στο σπίτι σας και να κλέψει τα κρυπτονομίσματα σας όσο εύκολα θα μπορούσαν να φύγουν με τα διαμαντένια σκουλαρίκια της προγιαγιάς σου. Ή, αν δεν μοιραστήκατε τα κλειδιά με κανέναν, τα κρυπτονομίσματα σας θα χαθούν για πάντα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να αποθηκεύετε με ασφάλεια τα cryptos σας και να μοιραστείτε τις επιθυμίες σας με τους αγαπημένους σας, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.

ΠΩΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ CRYPTO ΣΑΣ

Τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια μπορούν είτε να είναι ψηφιακά και να διαχειρίζονται σε εφαρμογή ή ιστότοπο, είτε φυσικά, όπως μια μονάδα δίσκου. Το είδος που θα επιλέξετε εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να κάνετε με τα cryptos σας.

— HOT WALLETS: Χρησιμοποιούνται για συναλλαγές και αγορές κρυπτογράφησης. Το θετικό είναι ότι είναι συνήθως δωρεάν και βολικά, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι είναι λιγότερο ασφαλή επειδή είναι πάντα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

— ΚΡΥΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ: Χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση κρυπτογράφησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σκεφτείτε το σαν να βάζετε το κρυπτό σας σε μια κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ζεστό πορτοφόλι μοιάζει με λογαριασμό όψεως — με χρήματα που εισέρχονται και βγαίνουν — ενώ το κρύο πορτοφόλι μοιάζει περισσότερο με λογαριασμό ταμιευτηρίου, όπου παρκάρετε χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να έχετε και τα δύο ταυτόχρονα.

Όποιος έχει τα κλειδιά —δηλαδή, ο οποίος διατηρεί τον κωδικό πρόσβασης με αριθμούς και γράμματα που δημιουργούνται τυχαία — έχει πρόσβαση στα crypto σας. Θα μπορούσε να είστε εσείς, ένα crypto ανταλλακτήριο τρίτου μέρους ή μία ενδιάμεση λύση.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ CRYPTO ΣΑΣ ΑΣΦΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ

Ένα κρύο πορτοφόλι μπορεί να είναι μια μικρή φυσική συσκευή αποθήκευσης που είναι εύκολο να τοποθετηθεί λάθος. Το κρύο πορτοφόλι σας απαιτεί έναν κωδικό PIN για πρόσβαση, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε μια φράση ανάκτησης ως εφεδρικό σε περίπτωση που χάσετε το κλειδί σας.

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ονομάστε έναν δικαιούχο στη διαθήκη σας και προσθέστε ένα έγγραφο στο σχέδιο περιουσίας σας που αναφέρει τα κρυπτογραφικά σας στοιχεία και τυχόν κωδικούς πρόσβασης, PIN, κλειδιά και οδηγίες για να βρουν το κρύο πορτοφόλι σας. Εάν έχετε λογαριασμό σε ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ο δικαιούχος σας μπορεί να επικοινωνήσει με την υποστήριξη πελατών για να τους ενημερώσει για τον θάνατό σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΑΣ

Βεβαιωθείτε ότι τα περιουσιακά σας στοιχεία θα πάνε στους κατάλληλους ανθρώπους, ενημερώνοντας το σχέδιο ακινήτων σας, ειδικά μετά από μια αλλαγή όπως γάμος ή διαζύγιο. Παρέχετε ενημερωμένες οδηγίες, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση στα περιουσιακά σας στοιχεία. Τα κρύα πορτοφόλια χρειάζονται συντήρηση, επίσης, με τη μορφή περιοδικών ενημερώσεων υλικολογισμικού. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την επιβάρυνση των αγαπημένων σας και ελπίζουμε να αποτρέψετε καυγάδες καθώς τακτοποιούν την περιουσία σας μετά το θάνατό σας.

Με πληροφορίες από το Bloomberg