Τετάρτη
25.05.2022

Τι σηματοδοτεί η είσοδος της Commerzbank στα κρυπτονομίσματα

Εάν υπήρχε ένα “ταμπού” στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα αυτά τα χρόνια, σίγουρα αυτό ήταν -και είναι, ακόμα- τα κρυπτονομίσματα. Τα ταμπού όμως, είναι για να ξεπερνιούνται, όσο περνά ο καιρός και ο κόσμος μπαίνει σε νέες φάσεις εκσυγχρονισμού. Αυτή την αντίληψη φαίνεται πως έχει η γερμανική τράπεζα Commerzbank η οποία επιβεβαίωσε επίσημα την εμπλοκή της στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Η Commerzbank (CBK) υπέβαλε αίτηση για να λάβει άδεια εμπορίας κρυπτονομισμάτων νωρίτερα φέτος, γεγονός που την κάνει την πρώτη μεγάλη γερμανική τράπεζα η οποία κινείται προς την υιοθέτηση των cryptos.

Εκπρόσωπος της τράπεζας εξηγεί ότι η Commerzbank θέλει να βοηθήσει στη δημιουργία αναδυόμενων ψηφιακών οικοσυστημάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατοχή και το trading άυλων περιουσιακών στοιχείων”.

“Ως αυτό το σημείο, εισήλθαμε σε μια συνεργασία με το Deutsche Börse και την Fin-Tech 330x την άνοιξη του 2021. Επιπρόσθετα, χαράσσουμε τη δική μας στρατηγική στα ψηφιακά assets και σχεδιάζουμε επίσης τις δικές μας προσφορές για τους πελάτες μας στα επόμενα χρόνια. Έχουμε ζητήσει άδεια από τη Bafin (σ.σ. η Ανώτατη Ομοσπονδιακή Εποπτική Οικονομική Αρχή της Γερμανίας) για τη διακράτηση crypto assets. Η μελλοντική προσφορά μας αρχικά εστιάζεται σε θεσμικούς πελάτες”, εξηγεί ο εκπρόσωπος της Commerzbank, Bernd Reh.

Με την άδεια, η γερμανική τράπεζα ζητά να λάβει εξουσιοδότηση ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ανταλλαγής νομισμάτων, μαζί με την κατοχή και την προστασία crypto-assets, υπηρεσίες που θα παρέχει στους πελάτες της. Η Commerzbank, δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γερμανίας, στην οποία συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον νόμο που ψηφίστηκε στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020και ενθαρρύνει τις γερμανικές τράπεζες να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με κρυπτονομίσματα.

Μέχρι σήμερα, η αρμόδια υπηρεσία της Γερμανίας, η BaFin έχει λάβει 25 αιτήσεις για σχετικές άδειες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως έχει εγκρίνει μόλις τέσσερις.

Ο διευθυντής του crypto/digital asset hedge fund ARK36, Mikkel Morch, μιλώντας στο coindesκ σχετικά με την εξέλιξη αυτή, λέει ότι η κίνηση της Commerzbank μπορεί να εκληφθεί ως “η αρχή ενός αγώνα δρόμου ανάμεσα στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ως την πρώτη (τραπεζική) οντότητα στην τοπική αγορά να προσφέρει υπηρεσίες για κρυπτονομίσματα.

Και προσθέτει ότι η “η ζήτηση είναι τόσο υψηλή σε όλο το φάσμα των τραπεζικών πελατών που αναγκάζει τις επιχειρηματικές και τραπεζικές οντότητες οι οποίες προηγουμένως ήταν εχθρικές στα cryptos να αλλάξουν εντελώς πορεία“.

Source: newmoney.gr