Κυριακή
25.02.2024

Τι γνωρίζουμε για το IPO της Circle

Η Circle Internet Financial, ο εκδότης του stablecoin USDC, κατέθεσε αίτηση πώλησης μετοχών στο κοινό για πρώτη φορά.

Η εταιρεία κατέθεσε ένα εμπιστευτικό προσχέδιο εγγράφου S-1 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Ο αριθμός των μετοχών που θα προσφερθούν και το εύρος τιμών για την προτεινόμενη προσφορά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με την κατάθεση.

Το USDC είναι το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin, με κεφαλαιοποίηση περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Tether, το μεγαλύτερο, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το USDC είναι ένα κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ και υποστηρίζεται από μετρητά και περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα με μετρητά.

Η αρχική δημόσια προσφορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δώσει το «πράσινο φως».

Η Circle είχε προσπαθήσει την εισαγωγή της χρηματιστήριο μέσω μιας συμφωνίας εξαγοράς από εταιρεία ειδικού σκοπού (SPAC) το 2021. Η αποτίμησή της κατά την ανακοίνωση ανερχόταν στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο διπλασιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 όταν η εταιρεία διαπραγματεύτηκε μια νέα συμφωνία με την εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) Concord Acquisition Corp., αντικατοπτρίζοντας βελτιώσεις στις χρηματοοικονομικές προοπτικές και την ανταγωνιστική της θέση.

Σύμφωνα με άρθρο των FT, «η επιχειρηματική συνένωση δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της συμφωνίας συναλλαγής, επειδή η SEC δεν είχε ακόμη κηρύξει την εγγραφή της εταιρείας στο S-4 «ενεργή». Η εγγραφή S-4 είναι μια αίτηση  που οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ζητήσουν άδεια να προσφέρουν νέες μετοχές.

Εκπρόσωπος της Circle είχε δηλώσει τότε ότι ποτέ δεν περίμεναν ότι η διαδικασία εγγραφής της SEC θα ήταν γρήγορη και ότι είναι «αναγκαίο, και λογικό για τη SEC να έχει μια ενδελεχή, αυστηρή διαδικασία αναθεώρησης».

Σε επαφή με το CoinDesk, ένας εκπρόσωπος του Circle αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο των FT.

Ο Jeremy Allaire δήλωσε περαιτέρω στο Twitter ότι «η SEC ήταν αυστηρή και διεξοδική στην κατανόηση της επιχείρησής μας και πολλών νέων πτυχών που εισάγει αυτός ο κλάδος».

Η εταιρεία απέλυσε ένα μέρος του εργατικού της δυναμικού πέρυσι κατά τη διάρκεια του εκτενούς bear market στις αγορές κρυπτονομισμάτων που ωθήθηκε από την κατάρρευση των FTX, Celsius και Three Arrows Capital. Ωστόσο αντίστοιχες πρωτοβουλίες έλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών κρυπτονομισμάτων.

Σε πρόσφατη αναφορά που δημοσίευσε η εταιρεία, το stablecoin USDC από την έναρξη της προσφοράς του το 2018 έχει χρησιμοποιηθεί για τον διακανονισμό πάνω από 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Circle τώρα θεωρεί ότι υπάρχει άνοδος στη ροή εμβασμάτωνμέσω της Ασίας μέσω του USDC, υπογραμμίζοντας τον τρόπο χρήσης του κρυπτονομίσματος πέρα από τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Το 2022, USDC αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισέρρευσαν στην Ασία. Σύμφωνα με τη Circle, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύει το 29% της συνολικής ζήτησης για το ψηφιακό νόμισμα, 19% για τη Βόρεια Αμερική και το 22% για τη Δυτική Ευρώπη.

Αυτοί οι όγκοι αποτελούνται επίσης από μεταφορές εμβασμάτων,μια μεγάλη υπόθεση για τις αναδυόμενες αγορές με μεγάλη διασπορά, όπως οι Φιλιππίνες. Στην έκθεση, η Circle τόνισε πώς συνεργάστηκε με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coins.ph για να προσπαθήσει να κατακτήσει μέρος της αγοράς μερισμάτων, μεγέθους περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Η έκθεση ανέφερε ότι το 33% των καταναλωτών στη Λατινική Αμερική έχουν πληρώσει με ένα stablecoin και οι πολίτες στην περιοχή έχουν λάβει 562 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακό νόμισμα από το 2021 έως τα μέσα του 2022.

Source: liberal.gr