Πέμπτη
09.12.2021

Τι φέρνει το ορόσημο των 3 τρισ. δολαρίων της αγοράς των crypto

Ούριος άνεμος πνέει τελευταία για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μετά την έγκριση του πρώτου ETF σε futures του Bitcoin στις ΗΠΑ και την αναβάθμιση του Ethereum, τα δύο δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά. Χθες, μάλιστα, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων, παίρνοντας ώθηση και από το Cardano, το οποίο μετά από αρκετό καιρό στο περιθώριο, σημείωσε ράλι άνω του 10%, ανακτώντας την 4η θέση στη λίστα με τα μεγαλύτερα crypto, πίσω από το Bitcoin, το Ethereum και το Binance Coin.

Το Bitcoin έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 68.493 δολαρίων, ενώ το Ethereum ενισχύθηκε έως τα 4.836 δολάρια, βάζοντας πλώρη για το δικό του ορόσημο των 5.000 δολαρίων. Το Solana έχασε λίγο έδαφος, έχοντας σημειώσει πολύ επιθετική άνοδο τελευταία, ενώ το Dogecoin παραμένει 9ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, αφήνοντας στην ενδέκατη θέση το Shiba Inu.

Πετυχαίνοντας το ορόσημο των 3 τρισ. δολαρίων, η αγορά των crypto όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρείται περιθωριακή αλλά αναγκάζει ορισμένους από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς παράγοντες του κόσμου να παραδεχθούν ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν θέση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δίπλα στις πιο παραδοσιακές μορφές επενδύσεων.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Apple Τιμ Κουκότι έχει στην κατοχή του crypto. «Πιστεύω ότι είναι λογικό να έχει κανείς στην κατοχή του crypto ως μέρος ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου», είπε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγμένης του πλανήτη και όπως ήταν φυσιολογικό, οι δηλώσεις του πυροδότησαν ένα ξέφρενο πάρτι στο διαδίκτυο, μεταξύ των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων.

Ο Κουκ ξεκαθάρισε ότι η άποψή του για τα crypto δεν σημαίνει ούτε ότι η Apple θα επιτρέψει σύντομα τις αγορές των προϊόντων της με κρυπτονομίσματα, ούτε ότι η εταιρεία θα επενδύσει στο οικοσύστημα των crypto, γιατί όπως πρόσθεσε, οι επενδυτές, που αγοράζουν τη μετοχή της Apple, δεν το κάνουν για να αποκτήσουν έκθεση στα crypto.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα crypto κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην επενδυτική κοινότητα, χωρίς αυτό να διασφαλίζει ότι δεν θα διορθώσουν ξανά τόσο από απότομα, όσο στο β’ τρίμηνο του 2021, όταν η αγορά έχασε περίπου το 50% της αξίας της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νούμερα των crypto είναι άκρως εντυπωσιακά. Η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων δεν έχει «ενηλικιωθεί» ακόμη καθώς μετράει περίπου 12 χρόνια ζωής και μέσα στο 2021 έχει καταφέρει να τετραπλασιάσει σχεδόν την κεφαλαιοποίησή της.

Αυξάνονται έτσι οι επενδυτές που αποκτούν εξοικείωση τουλάχιστον με τα μεγαλύτερα crypto, όπως το Bitcoin και το Ethereum. Οι πιο ριψοκίνδυνοι ψάχνουν στα μικρότερα κρυπτονομίσματα για νέους «θησαυρούς», ελπίζοντας στον απότομο πολλαπλασιασμό της αξίας τους. Έτσι κάπως διαχωρίζεται η αγορά μεταξύ των πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών και των κερδοσκόπων που δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα η ουσία των crypto, αλλά η προοπτική μεγάλων αποδόσεων.

Δίπλα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικών assets, συνεχίζουν να μεγαλώνουν οικοσυστήματα όπως το DeFi και τα NFTs, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη δεν έχουμε δει στο έπακρο τις δυνατότητες του blockchain και των αποκεντρωμένων εφαρμογών. Το επόμενο στοίχημα για την αγορά των crypto είναι τι θα συμβεί, πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές, όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και σταματήσει η αδιάκοπη μέχρι σήμερα παροχής ρευστότητας.

Οι οπαδοί των crypto βλέπουν το Bitcoin να φτάνει σύντομα στα 100.000 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο από την σημερινή του τιμή σχεδόν κατά 50% και το Ethereum να πολλαπλασιάζει την αξία του αγγίζοντας ακόμη και το επίπεδο των 20.000 δολαρίων. Οι πιο συντηρητικοί προειδοποιούν ότι η μεταβλητότητα δεν έχει πάψει να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, επομένως οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους.

ΠΗΓΗ: powergame.gr