Πέμπτη
21.10.2021

Τι είναι τα NFTs; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα συλλεκτικά crypto – έργα

Τα συλλεκτικά crypto – έργα, γνωστά και ως NFTs, ακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων τους τελυταίους μήνες και βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Πρόκειται για συλλεκτικά έργα που δεν θα πίστευε κανείς πως κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια και όμως… Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένα video clip… με δωρεάν εικόνες, από τον καλλιτέχνη ψηφιακών έργων Beeple (Μάικλ Γουίνκελμαν) δημοπρατήθηκε έναντι 6,6 εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία του αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 67.000 δολάρια.

Παράλληλα, ένα από τα χιλιάδες ψηφιακά άβαταρ CryptoPunks πρόσφατα πουλήθηκε έναντι 2 εκατ. δολαρίων, ενώ ένα crypto – απόδοση του meme ‘Nyan Cat’ από το… μακρινό 2011, «έπιασε» 590.000 δολάρια σε μία πρόσφατη ηλεκτρονική δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Τι είναι τα NFTs;

NFTs ή non-fungible tokens, είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από  μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα / έργα τέχνης. Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια… Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε «αντικείμενο» της επικαιρότητας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης.