Κυριακή
25.02.2024

Τι αλλαγές φέρνει η αναβάθμιση Dencun στο Ethereum

Το Ethereum ήταν ένα από τα κρυπτονομίσματα μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχε υποαποδόσει στο πρόσφατο ράλι στις αγορές κρυπτονομισμάτων, σημειώνοντας χαμηλές αποδόσεις συγκριτικά με το Bitcoin.

Ωστόσο η αγορά και οι αναλυτές πιστεύουν ότι ίσως είναι καλύτερη στιγμή για όσους θέλουν να τοποθετηθούν στο ETH. Η επικείμενη τεχνολογική αναβάθμιση του δικτύου με την ονομασία Dencun για πολλούς θα αλλάξει το παιχνίδι, προσδίδοντας νέες τεχνολογικές δυνατότητες στο δίκτυο. Τα δίκτυα rollups, οι επικυρωτές συναλλαγών (validators) και η συνολική ασφάλεια του δικτύου θα αναβαθμιστούν, ενισχύοντας σημαντικά τις τεχνολογικές δυνατότητες του Ethereum.

Σε επίπεδο 30 ημερών το ETH σημειώνει αισθητά μικρότερη διόρθωση συγκριτικά με το $BTC, κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της φιλολογίας γύρω από την έγκριση ενός spot Εther ETF που θα ενισχύσει τους όγκους συναλλαγών αλλά και τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Μάλιστα η αγορά ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο καθώς λόγω των staking rewards και της αποπληθωριστικής πολιτικής μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτές που στοχεύουν στη χρηστικότητα ενός περιουσιακού στοιχείου. Ωστόσο, αντικατοπτρίζει και μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς της διαρκούς προσαρμοστικότητας του Ethereum και της εξέλιξης στις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μεγαλύτερη τεχνολογική κοινότητα στην τεχνολογία blockchain.

Η αναβάθμιση Dencun δεν είναι απλώς μια τεχνολογική εξέλιξη, αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα στη στρατηγική του Ethereum για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να μπορέσει να συνεχίζει να επικρατεί έναντι του σημαντικού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει το δίκτυο.

Στον πυρήνα του, το Dencun (ονομάζεται επίσης Cancun-Deneb) εισάγει συναλλαγές με blob-carrying μέσω της Πρότασης Βελτίωσης Ethereum 4844 (EIP-4844). Μια αναβάθμιση που έχει ως στόχοδραστικά χαμηλότερο κόστος για τα δίκτυα δεύτερου επιπέδου, και θέτει τα θεμέλια για κλιμάκωση των δυνατότητων επεξεργασίας συναλλαγών στο δίκτυο.

Blobs έναντι Blocks: Τώρα, τα μπλοκ συναλλαγών στο δίκτυο θα διατηρούν χώρο για συναλλαγές blob. Δηλαδή συναλλαγές που κατέχουν αποκλειστικά δεδομένα L2. Αυτά τα δεδομένα θα μεταφορτωθούν απευθείας, μειώνοντας πιθανώς το κόστος συναλλαγών στα δίκτυα δεύτερου επιπέδου ως και πάνω από 10 φορές.

Οι αναλυτές παρομοιάζουν το Ethereum με έναν αυτοκινητόδρομο, που με την αναβάθμιση Dencun εγκαθίσταται μια λωρίδα express. Η αναβάθμιση αυτή οδηγεί το δίκτυο προς ένα μέλλον όπου η επεκτασιμότητα δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.

Αντίστοιχα η πρόταση EIP-4844 αναμένεται να οδηγήσει τριπλάσια περιθώρια εσόδων για τα δίκτυα Layer 2 σε 86-95%. Αυτό το χαμηλότερο κόστος μπορεί να μετακινηθεί στους χρήστες προσφέροντας φθηνότερες συναλλαγές, ενώ δυνητικά παρέχει στα δίκτυα περισσότερο κεφάλαιο για την εκτέλεση περισσότερων προγραμμάτων προσέλκυσης προγραμματιστών.

Το τρίτο βασικό θεμελιώδες στοιχείο της αναβάθμισης Dencun είναι πως σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης της μεγάλης αναβάθμισης του Ethereum που ονομάζεται Scourge.

Πρόσφατα, ο ιδρυτής του δικτύου Vitalik μοιράστηκε έναν ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα για το Ethereum, όπου δείχνει ότι ο στόχος της αναβάθμισης Scourge μετατοπίζεται προς την αποκέντρωση των επαληθευτών του δικτύου.

Source: liberal.gr