Δευτέρα
27.05.2024

Θοδωρής Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Στο δ’ τρίμηνο θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου εκδόσεις πράσινων ομολόγων στην ελληνική αγορά, με την προϋπόθεση της σταθεροποίησης των επιτοκίων τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς στο συνέδριο με θέμα Green Financing opportunities in Greece and SE Europe που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030 ενώ οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έχουν ανακοινώσει φιλόδοξους στόχους σε ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, μεταξύ 13 -17 δισ. ευρώ, για να υποστηρίξουν τα αναπτυξιακά σχέδια στον τομέα αυτό, σημείωσε ο κ. Τζούρος.

Ο ρόλος των πράσινων ομολόγων κρίνεται καθοριστικός για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά στα μακροχρόνια δάνεια (project finance) που δίνουν οι τράπεζες για ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ – ουσιαστικά παρέχουν στους εκδότες την απαιτούμενη ρευστότητα για την καταβολή της ιδίας συμμετοχής σε project finance έργα. H άνοδος των επιτοκίων έχει αυξήσει σημαντικά τις αποδόσεις των πράσινων ομολόγων, που σήμερα κυμαίνονται σε ένα εύρος 4,3% με 6,5%, αποτελώντας ανασταλτικό παράγοντα σε νέες εκδόσεις, ενώ σημειώνεται ότι στην αγορά δεν έχει γίνει πραγματοποιηθεί άλλη έκδοση πράσινου ομολόγου μετά από εκείνη της Lamda τον Ιούλιο του 2022.

Ο κ. Τζούρος πρόσθεσε ότι «αντίβαρο» στην άνοδο των επιτοκίων αποτελούν τα χαμηλότοκα δάνεια που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία παραμένουν σταθερά για χρονική περίοδο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 έτη. Εκτιμάται ότι τα επενδυτικά σχέδια για έργα ΑΠΕ που έχουν ενταχθεί και συμβασιoποιηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου ανέρχονται σε άνω των €2,5 δισ. και αφορούν έργα με ισχύ άνω των 3600 MW.

Στην Ελλάδα οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων ανέρχονται σε 3,58 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, μεταξύ των οποίων η έκδοση 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το 2021.

Ως κατεξοχήν πράσινη Τράπεζα στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα έκθεση ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε πράσινα δάνεια και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, με δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 2,1 GW ενώ έχει χορηγήσει δάνεια συνδεδεμένα με κριτήρια βιωσιμότητας, της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Στο 38% διαμορφώνεται το μερίδιο της Τράπεζας σε αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται με δείκτες ESG.

Διαβάστε ακόμη

Axia: Τι σημαίνει το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια για τις τράπεζες (πίνακας)

Χρηματιστήριο Αθηνών: 7η συνεχόμενη άνοδος και κέρδη +1,9% στην εβδομάδα

Σταϊκούρας: «Πολύ θετικές εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού»

Πηγή: newmoney.gr

Array