Δευτέρα
11.12.2023

Θεοχάρης: Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ρυθμούς

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μεγάλο βαθμό δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό και πλέον μπαίνουν κανόνες ότι η αξία της δουλειά τους δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον κατώτατο μισθό ή τον μισθό που δίνει σε έναν υπάλληλο του».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μελετά μέτρα στήριξης στους ευάλωτους, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμη πως ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ρυθμούς.

Αναλυτικά όσα είπε: 

Αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων

«Δεν υπάρχει αύξηση των φόρων και αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, αυτό που υπάρχει είναι το ήπιο και το αυτονόητο. Δηλαδή ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό, το 71%, δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό και καταλαβαίνουμε ότι υπό κάποιες συνθήκες αυτό μπορεί να είναι αλήθεια για μια πολύ μικρή μερίδα αυτών των ανθρώπων, για τις περισσότερες των περιπτώσεων είτε με το να κρύβουν τζίρο είτε με το να φουσκώνουν έξοδα προφανώς υπάρχει κρυφή φορολογητέα ύλη και για αυτό ερχόμαστε να βάλουμε μερικούς αυτονόητους κανόνες. Δηλαδή λέμε ότι η αξία της δουλειάς που βάζει ο ίδιος στην επιχείρηση του, είσαι ένας ηλεκτρολόγος δουλεύεις και εσύ ο ίδιος ως υπάλληλος η αξία της δουλειάς αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον κατώτατο μισθό ή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τον μισθό που δίνεις σε έναν υπάλληλο σου.

Η μάχη στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι  βασική κατεύθυνση του ίδιου του πρωθυπουργού και προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ελληνικός λαός ο ίδιος με τα θέλω του την επιβάλλει στην κυβέρνηση. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που κάναμε ερχόμενοι στο υπουργείο είναι να δούμε πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν μείνει στη μέση, πρωτοβουλίες καινούργιες που πρέπει να πάρουμε ακριβώς ώστε να σταματήσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας για δεκαετίες».

Αναφορικά με τις εξαιρέσεις

«Θα πρέπει να δούμε την κάθε περίπτωση αν αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει λίγα έσοδα γιατί για παράδειγμα δουλεύει και ως μισθωτός λαμβάνουμε υπόψη την περίπτωσή του και το κομμάτι των εσόδων που έρχεται από το μισθό μειώνει το τεκμήριο του πόσο θα φορολογηθεί. Για παράδειγμα αν κάποιος το τεκμήριο του λεει ότι πρέπει να έχεις έσοδα 15.000€ και παίρνει 12.000€ από το δουλειά του μόνο 3.000€ θα πάρει από το έξτρα μπλοκάκι το οποίο έχει ανοίξει. Αν είναι ένας μισθωτός υποκρυπτόμενος, οι λεγόμενοι μπλοκάκηδες που έχουν μέχρι δύο εργοδότες αυτοί εξαιρούνται. Αν είναι ένας νέος επαγγελματίας που τώρα ξεκίνησε και πράγματι δεν έχει τόσα πολλά έσοδα και αυτός εξαιρείται. Για τρία χρόνια δεν κανένα τεκμήριο, τον τέταρτο χρόνο έχει το 1/3 του τεκμηρίου δηλαδή 3.200€ έσοδο, τον πέμπτο χρόνο έχει τα 2/3 δηλαδή 6.500€ και μόνο στον έκτο χρόνο φτάνει στα  10.920€.  Αν κάποιος δεν μπορεί έξι χρόνια και ζει κάτω από τον κατώτατο μισθό τότε είναι ανορθολογικό να συνεχίζεις να λειτουργείς ενώ μπορείς να πάρεις τον κατώτατο μισθό κάπου αλλού».

Ερωτηθείς ποιους αφορά η μείωση και ποιας κλίμακας θα είναι  

«Αφορά όλους όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν αφορά τα μπλοκάκια δεν αφορά και τους αγρότες. Το σύστημα φορολόγησης αυτών των ομάδων παραμένει ως έχει καμία αλλαγή. Οι ατομικές επιχειρήσεις για τις οποίες αλλάζει το σύστημα επηρεάζονται και από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Αυτή η μείωση έχει δύο κλίμακες, αυτός ο οποίος παρόλο που θα έπρεπε να δηλώνει παραπάνω από τα τεκμήρια δεν δηλώνει, δηλώνει λιγότερα αυτός θα έχει μια μείωση μόνο 25%. Όποιος όμως δηλώσει παραπάνω από αυτά που λεει η εφορία τότε θα έχει μεγαλύτερη μείωση  στο 50% του τέλους επιτηδεύματος».

Ερωτηθείς εάν εν όψει Χριστουγέννων η κυβέρνηση μελετά κάποια έκτακτη  ενίσχυση  για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

«Πάντοτε στο βαθμό που υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια- ξέρετε ότι ειμαστε ακόμα σε ένα στάδιο δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να φτάσουμε το 1,1% φέτος και το 2,1 του χρόνου -στο βαθμό που αυτοί οι στόχοι πετυχαίνονται και υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι δίπλα στους συμπολίτες μας κυρίως αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Συνεπώς θα γίνει αυτή η προσπάθεια  στο βαθμό που το επιτρέψουν τα νούμερα του προϋπολογισμού».

ΔΗΜ: Άρα μπορεί να δοθεί επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα

«Μπορεί απλώς όμως ο προϋπολογισμός ακόμα είναι σε εξέλιξη».

Αναφορικά με την πάταξη της ακρίβειας

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ρυθμούς και ελπίζω να δούμε και το αποτέλεσμα στον τελικό καταναλωτή».

Το άρθρο Θεοχάρης: Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ρυθμούς δημοσιεύθηκε στο PowerGame.

Πηγή: powergame.gr