Τετάρτη
06.07.2022

Tesla: Κατά πόσο τελικά είναι ασφαλές το Autopilot της

Οι αναφορές για ατυχήματα με το Autopilot της Tesla είναι τακτικές στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον αρκετά διαφορετική

Ένα από τα αγαπημένα θέματα των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο είναι τα ατυχήματα τα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα της Tesla όταν αυτά κινούνται με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot.

H αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις, όμως η πραγματικότητα σχετικά με την συχνότητα των ατυχημάτων και την ασφάλεια που προσφέρει ίσως δεν είναι αυτή που έχει περάσει στον κόσμο.

Η λάθος αντίληψη του κόσμου για το Autopilot έχει απασχολήσει ακόμα και τον Ελον Μασκ, ο οποίος είχε πει παλαιότερα ότι «μπορεί να προφυλαχτεί το 90% των ανθρώπων, όμως το υπόλοιπο 10% που θα αντιμετωπίσει προβλήματα θα σου κάνει μήνυση». Η αναφορά “Impact Report” της Tesla για το 2021 επιβεβαιώνει ότι όντως τα αυτοκίνητα της εταιρίας είναι πιο ασφαλή όταν λειτουργούν με το Autopilot.

Mέσα στην προηγούμενη χρονιά, τα Tesla κατέγραψαν 0,22 ατυχήματα για κάθε ένα εκατομμύριο μίλια που κάλυψαν έχοντας ενεργοποιημένο το Autopilot. Στην περίπτωση που δεν λειτουργούσε το Autopilot τα ατυχήματα ανέβηκαν στο 0,77 ανά ένα εκατομμύριο μίλια οδήγησης.

Αυτό αντιστοιχεί με ένα ατύχημα κάθε 4,55 εκατομμύρια μίλια με το Autopilot και ένα ατύχημα κάθε 1,3 εκατομμύρια μίλια χωρίς το Autopilot. Σε κάθε περίπτωση, τα νούμερα αυτά είναι κατά πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο που ανακοινώνει η NHTSA για τις ΗΠΑ.

Το newsauto σημειώνει ότι στην πραγματικότητα το Autopilot είναι απλά ένα πακέτο συστημάτων υποβοήθησης, και όχι το πλήρες σύστημα αυτόνομης οδήγησης Tesla Full Self-Driving που έχει σαφώς υψηλότερες δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ξεκάθαρο ότι τα συστήματα αυτά, αν ο οδηγός αντιληφθεί τις δυνατότητες και τα όριά τους, συνεισφέρουν σημαντικά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε εγρήγορση οι αρχές: Διαβεβαιώσεις για επάρκεια τροφίμων, φόβοι όμως για την ακρίβεια (πίνακας)

Ζαν Κριστόφ Μπαμπέν στο newmoney: Γιατί ο οίκος Bulgari επιστρέφει στις ελληνικές «ρίζες» του (pics)

Γκάλοπ της Marc για το «ΘΕΜΑ»: Στο 10,3% το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (γράφημα)

Πηγή: newmoney.gr