Κυριακή
29.05.2022

Τέλη χαρτοσήμου: Ποια δάνεια απαλλάσσονται από την επιβολή τους

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή

Οδηγίες από τη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση έντοκων χρηματικών δανείων από πλευράς τελών χαρτοσήμου εξακολουθούν να αναμένουν οι φορολογούμενοι, ένα και πλέον έτος από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ.

Ειδικότερα, με δύο αποφάσεις του ΣτΕ (2163/2020 και 2323/2020) κρίθηκε ότι έντοκα χρηματικά δάνεια χορηγούμενα, έστω και ευκαιριακά, από ήδη υποκείμενο σε ΦΠΑ (επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την επιβολή τελών χαρτοσήμου.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι έντοκα δάνεια από υποκείμενο στο φόρο απαλλάσσονται από την επιβολή τελών χαρτοσήμου, δεδομένου ότι οι τόκοι ως αντάλλαγμα βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ και απαλλάσσονται από τον φόρο αυτό.

Οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή έχουν ως εξής: (α) δάνεια που παρέχονται από υποκείμενο στον ΦΠΑ, (β) εντόκως, όπου ο τόκος αποτελεί το αντάλλαγμα για την παροχή της πίστωσης και (γ) ακόμα και ευκαιριακά, χωρίς δηλαδή η παροχή πιστώσεων να αποτελεί κύρια δραστηριότητα του δανειοδότη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως εξόχως σημαντική για τον χώρο του φορολογικού δικαίου, καθώς επιλύεται ένα ζήτημα που διαχρονικά απασχολούσε την ελληνική νομολογία και προκαλούσε ανασφάλεια στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, διευκολύνεται η χρηματοδότησή τους, από τη στιγμή που απαλλάσσονται από ένα πρόσθετο κόστος κατά την προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμα: 

Τουρισμός: Ανάκαμψη με πρόβλεψη για 80% του 2019 στη ζήτηση για ταξίδια φέτος στην Ευρώπη

Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες σε πολυετές σημείο καμπής – Αφήνουν πίσω τους κινδύνους

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς βγάζει τα περισσότερα εκατομμύρια έξω από τα παρκέ

Πηγή: newmoney.gr