Σάββατο
03.06.2023

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι τρεις δουλειές που δεν απειλούνται σύμφωνα με την Goldman Sachs

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει το ένα τέταρτο όλων των εργασιών που σήμερα κάνουν οι άνθρωποι.

Όπως λένε όλο και περισσότεροι επιστήμονες και ειδικοί, με την τεχνητή νοημοσύνη στον ορίζοντα, οι ανησυχίες ενισχύονται, καθώς τα ρομπότ και η νέα τεχνολογία μπορεί να κάνουν αρκετές δουλειές.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs τον Μάρτιο του 2023, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν από την αυτοματοποίηση. Και αυτό θα μπορούσε να είναι τρομερό, λέει ο Μάρτιν Φορντ, συγγραφέας του βιβλίου Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν με μια επιφύλαξη πως υπάρχουν ακόμη πράγματα τα οποία η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να αντικαταστήσει, όπως οι εργασίες που απαιτούν σαφώς ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η σκέψη εκτός πλαισίου.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι θέσεις εργασίας που θεωρούνται «δημιουργικές» είναι ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, στοιχεία όπως ο γραφικός σχεδιασμός και οι ρόλοι που σχετίζονται με την εικαστική τέχνη μπορεί να είναι από τα πρώτα που θα χαθούν, καθώς οι βασικοί αλγόριθμοι μπορούν να κατευθύνουν ένα ρομπότ να αναλύσει εκατομμύρια εικόνες, επιτρέποντας στην τεχνητή νοημοσύνη να κατακτήσει την αισθητική άμεσα.

Ωστόσο υπάρχει κάποια ασφάλεια σε άλλα είδη δημιουργικότητας, λέει ο Φορντ. «Στην επιστήμη, την ιατρική και τη νομική… άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να επινοούν μια νέα νομική στρατηγική ή επιχειρηματική στρατηγική. Νομίζω ότι εκεί θα συνεχίσει να υπάρχει θέση για τους εργαζόμενους».

Η δεύτερη απομονωμένη κατηγορία, συνεχίζει ο Φορντ, είναι οι δουλειές που απαιτούν εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Ενδεικτικά αναφέρει τους νοσηλευτές, τους συμβούλους επιχειρήσεων και τους δημοσιογράφους ερευνητές. Πρόκειται για δουλειές, λέει, «όπου χρειάζεται πολύ βαθιά κατανόηση των ανθρώπων. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός προτού η τεχνητή νοημοσύνη αποκτήσει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με τρόπους, που πραγματικά χτίζουν σχέσεις».

Η τρίτη κατηγορία, σύμφωνα με τον Φορντ «είναι οι δουλειές που απαιτούν πραγματικά μεγάλη κινητικότητα και επιδεξιότητα αλλά και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα». Πολλές εμπορικές θέσεις εργασίας, για παράδειγμα ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συγκολλητές και τα παρόμοια, εμπίπτουν σε αυτή την «ομπρέλα». «Είναι τα είδη των θέσεων εργασίας όπου αντιμετωπίζεις συνεχώς νέες καταστάσεις», προσθέτει. «Είναι ίσως οι πιο δύσκολες από οτιδήποτε άλλο που μπορεί να αυτοματοποιηθεί. Για να αυτοματοποιήσετε τέτοιες δουλειές, θα χρειαζόσασταν ένα ρομπότ επιστημονικής φαντασίας».

Αν και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν πιθανότατα σε δουλειές και θέσεις εργασίας που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εν λογω επαγγέλματα είναι εντελώς απομονωμένα από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Στην πραγματικότητα, λέει η Τζόαν Σονγκ ΜακΛάφλιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο των ΗΠΑ, οι περισσότερες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως κλάδου, έχουν πτυχές που είναι πιθανό να αυτοματοποιηθούν από την τεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: «Κόκκινος συναγερμός» για τις υπέρογκες προεκλογικές υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ

Η μονιμότης του Αλέξη, η καλή χαρά του Σαμαρά, το νέο ομολογιακό του Ιωάννου, το Hub του Ελληνικού και το «γιοκ» της Absolute

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Το επενδυτικό πλάνο των €280 εκατ. και οι επιδόσεις της Metro ABEE κόντρα στον πληθωρισμό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr