Τεχνητή νοημοσύνη: Η χρήση της από επιχειρήσεις ίσως αυξήσει τον κίνδυνο για απολύσεις

Ανησυχητικές εξελίξεις δρομολογεί η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς στις ολοένα και περισσότερες σχεδιαζόμενες χρήσεις της τώρα συγκαταλέγονται ακόμα και οι απολύσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το chatGPT είναι ήδη σε θέση να δημιουργήσει ένα γενικό υπόμνημα απολύσεων, ενώ η Microsoft σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο Excel σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βοήθημα στον οικονομικό προγραμματισμό.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η γαλλική startup Pigment SAS δοκιμάζει ένα εργαλείο δημιουργικού ΑΙ ειδικά για τους επικεφαλής των οικονομικών τμημάτων επιχειρήσεων.

Το Pigment AI

Το προϊόν, που ονομάζεται Pigment AI, βασίζεται στο λογισμικό OpenAI. Τοποθετεί ένα chatbot μέσα σε λογιστικά φύλλα και πίνακες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση οικονομικών σχεδίων. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να αναλύει τα δεδομένα μιας εταιρείας και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «τι θα γίνει αν λανσάρουμε το νέο μας προϊόν τρεις μήνες νωρίτερα» ή «τι κάνω για να διπλασιάσω τα έσοδά μου το επόμενο έτος».

Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Pigment περιέγραψε τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος ΑΙ ως «αφαίρεση του αδιάφορου μέρους της εργασίας».

Μόνο που οι προτάσεις που θα μπορούσε να παρουσιάσει η εν λόγω πλατφόρμα μόνο αδιάφορες δεν είναι για τους εργαζόμενους. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει το Bloomberg, σε πολλές δυνητικές ερωτήσεις η απάντηση θα ήταν: Κάντε απολύσεις.

Εκτός από το να προτείνει απολύσεις, βέβαια, η τεχνητή νοημοσύνη πλήττει και με άλλον τρόπο τους εργαζόμενους: Εξαφανίζει θέσεις εργασίας. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι ο CEO της IBM εκτίμησε ότι το 30% των λειτουργιών back-office θα εξαφανιστεί σε πέντε χρόνια, με την εταιρεία του να σταματά τις προσλήψεις σε τέτοιες θέσεις.

Βέβαια, σε όλα αυτά υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά». πάντως και ο αντίλογος: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προτείνει απολύσεις, αλλά δεν μπορεί να τις υλοποιήσει – προς το παρόν, τουλάχιστον. Έτσι, η τελική απόφαση, ευτυχώς, μπορεί να ληφθεί από ανθρώπους με ενσυναίσθηση και συνυπολογισμό των σχετικών επιπτώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον μια μονάδα (vid) (upd) 

Οι χελώνες, οι κουκουβάγιες και τα πουλάρια, «οι ψήφοι Κασιδιάρη», η TUI μιλάει για ρεκόρ στον τουρισμό και η αντιπολίτευση στον Σαράντη

Μπάφετ: Μίλησε για όλους και για όλα στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway (vid) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr