Δευτέρα
11.12.2023

ΤΧΣ: Πώληση του 22% της Εθνικής με «πάτωμα» τα 5,30 ευρώ ανά μετοχή (upd)

(Τελευταία ενημέρωση: 10:06) «Αυλαία» πέφτει σήμερα, Πέμπτη, για τη δημόσια προσφορά του 22% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα, με το ενδιαφέρον της αγοράς να μετατοπίζεται από το ύψος των προσφορών, καθώς έχει ήδη σημειωθεί σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, στην τιμή διάθεσης, αλλά και τους νέους μετόχους της τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν από τις 10:00, το ΤΧΣ προτίθεται να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό ένα επιπλέον 2% άρα συνολικά το 22% των μετοχών του, θέτοντας ως «πάτωμα» τα 5,30 ευρώ/μετοχή.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney, σήμερα στις 16.00 κλείνει το βιβλίο που άνοιξε την περασμένη Τρίτη, τόσο για Ελλάδα, όσο και για εξωτερικό, με τη δεύτερη ημέρα της έκδοσης να επιβεβαιώνει τη θερμή ανταπόκριση από πλευράς του επενδυτικού κοινού που έσπευσε, άλλωστε, να καλύψει το στόχο του ενός δισ. ευρώ που είχαν θέσει οι ανάδοχοι τα πρώτα 15 λεπτά εκκίνησης του placement. «Εάν πάρουμε ως δεδομένο ότι το ΤΧΣ θα εξασκήσει το δικαίωμα επιλογής αύξησης του μεγέθους της προσφοράς (upsize option), διαθέτοντας ένα επιπλέον 2%, άρα συνολικά 22% των μετοχών του, τότε το ενδιαφέρον εστιάζεται αφενός, στην τιμή και κυρίως το discount και αφετέρου, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων μετόχων», εξηγούν στο newmoney πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ενημερωτικό, το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται κατά έως 18.294.303 μετοχές. Έτσι, πέραν του 20% ή έως 182.943.031 μετοχές, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε ποσοστό 15% σε Έλληνες και 85% σε ξένους επενδυτές, το ΤΧΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση, θα μπορούσε να διαθέσει ακόμη 1,9%. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι ότι οποιαδήποτε τροποποίηση στην κατανομή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που θα συμμετάσχουν σε αυτήν είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το όριο.

Η τιμή διάθεσης

Μεταξύ 5,30 – 5,40 ευρώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ, με discount, δηλαδή, από 0,74% έως και 2,64% εν συγκρίσει με την Παρασκευή 10/11 που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από πέντε ευρώ και υψηλότερη από 5,44 ευρώ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι επενδυτές είθισται να εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι και το τελικό τίμημα, το οποίο προκύπτει από το βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης (ξένο βιβλίο). Το discount δε, όπως έγραψε χθες το darkroom, βασίζεται στην τιμή κατά την ημέρα της ανακοίνωσης της συναλλαγής. Δηλαδή πόσο χαμηλότερα θα δοθούν οι μετοχές σε σχέση με το 5,44 ευρώ που ήταν η τιμή όταν ανακοινώθηκε το placement και όχι με βάση το 5,80 ευρώ ή όσο θα αξίζει η μετοχή όταν τελειώσει η διαδικασία. Αξίζει να επισημανθεί πως χθες, Τετάρτη, η μετοχή έκλεισε στο 5,75%.

Οι νέοι μέτοχοι

Το who is who των νέων μετόχων που αξιοποίησαν την ευκαιρία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, προκειμένου να τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα, αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά, εκτιμώντας πως το «παρών» στο υπό διαμόρφωση μετοχολόγιο της τράπεζας θα δώσουν κυρίως long term επενδυτές, ισχυρά ελληνικά family offices, αλλά και ιδιώτες που αποτελούν, άλλωστε, το «οξυγόνο» της ΕΤΕ, διατηρώντας σημαντικό ύψος καταθέσεων. Στην περίπτωση των τελευταίων δε, προβλέπεται ότι εάν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων μετοχών, τότε οι αιτήσεις εγγραφής θα ικανοποιηθούν κατ’ αναλογία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να ακολουθήσει στις 21 Νοεμβρίου η πίστωση των μετοχών στους λογαριασμούς των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο… προσκήνιο το Avenue και η «Ελληνικά Σωληνουργεία» (pics)

Το συνέδριο για τον τουρισμό, ο Στέφανος, το μαξιλάρι και ο «παντελόνιας», η τιμή της Εθνικής, ο Θ. Αλαφούζος πήρε την Ιριδα και οι αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ

Ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr