Κυριακή
21.07.2024

«Ταβάνι» τα €4 δισ. για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας – Οι εκτιμήσεις ανά τράπεζα

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η οποία «βλέπει» εισροές NPEs πέριξ των 8 με 10 δισ. ευρώ – Αυξητική η πορεία των καταθέσεων, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες να ανοίξουν την… κάνουλα των χρηματοδοτήσεων

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των στόχων για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας προχωρούν η μία μετά την άλλη οι εγχώριες τράπεζες, διευρύνοντας περαιτέρω την ψαλίδα με τις σχετικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία «βλέπει» εισροές πέριξ των οκτώ με 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, η τετράδα των συστημικών Ομίλων αναμένει νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαμηλότερα των τεσσάρων δισ. ευρώ, αφού τα μηνύματα από τα χαρτοφυλάκια που μπήκαν σε μορατόρια είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Πιο αναλυτικά:

Από το σύνολο των δανείων τριών δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας που είχαν μπει σε moratoria μόλις τα 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να «κοκκινίσουν», επιτρέποντας στη διοίκηση να στοχεύει σε μονοψήφιο δείκτη NPEs ήδη από εφέτος και σε 6% το 2022. Από τους πελάτες που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών ένα ποσοστό χαμηλότερο του 7% παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση (άνω των 30 ημερών), ενώ μόλις το 2% βρίσκεται σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών άνω των 90 ημερών. Την ίδια στιγμή:

Στο «Γέφυρα 1» κατευθύνθηκαν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, ύψους 1,4 δισ. ευρώ – Το 40% ήταν προηγουμένως σε μορατόρια.

Στο «Γέφυρα 2» υπήρξαν 30.000 αιτήσεις για δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% ήταν προηγουμένως σε μορατόρια.

Παράλληλα, η τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει τα κατάλληλα προϊόντα στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες μετά τη λήξη των προγραμμάτων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε στοχευμένα προγράμματα διευκόλυνσης οφειλών της ΕΤΕ να ανέρχονται σε μόλις 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

Στο «Εθνογέφυρα» που προσφέρει σε πελάτες λιανικής την δυνατότητα αποπληρωμής του 50% της δόσης για 12 μήνες – Έχουν ενταχθεί δάνεια, ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα που αφορούν σε αναβολή δόσεων – Έχουν ενταχθεί δάνεια περίπου 190 εκατ. ευρώ κυρίως από επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία/καταλύματα).

Λιγότερα «κόκκινα» δάνεια αναμένει για εφέτος η διοίκηση της Eurobank, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχε κάνει στην αμέσως προηγούμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, με αφορμή τα αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2021, οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κυμανθούν χαμηλότερα κατά 30%, ήτοι στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ των αρχικών εκτιμήσεων.

Στο 20% εκτιμά από την πλευρά της, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς πως θα κινηθεί το ποσοστό των δανείων σε αναστολή που θα «κοκκινίσουν».

Ειδικότερα, παρακολουθώντας την εξέλιξη των επίμαχων δανείων που «αγγίζουν» τα πέντε δισ. ευρώ – τόσο των ενεργών, όσο και όσων έχουν λήξει – το 9% (σ.σ. δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ) έχει ήδη «κοκκινίσει», ενώ ακόμη ένα 10%, ήτοι περί τα 600 εκατ. ευρώ δάνεια αναμένεται να καταστούν μη εξυπηρετούμενα προσεχώς. Στον αντίποδα, ποσοστό 40% – 2,1 δισ. ευρώ δάνεια – αναμένεται να επιστρέψει σε κανονικές πληρωμές, ενώ ένα 30% είτε θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα step up της τράπεζας ή θα λάβει υποστήριξη από τη «Γέφυρα ΙΙ».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την υποστήριξη δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, αυτό, σύμφωνα με τους επικεφαλής, βρίσκεται στη φάση υλοποίησης, με την Τράπεζα Πειραιώς να υλοποιεί αιτήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, στα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζει η διοίκηση της Alpha Bank τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προέλθουν από την δεξαμενή των μορατόριων.

Καταθέσεις και δάνεια

«Έχουμε να δούμε τέτοιο πλεόνασμα καταθέσεων προς δάνεια που είναι σήμερα κοντά στα 25 δισ. ευρώ (164 δισ. ευρώ καταθέσεις και 139 δισ. ευρώ δάνεια) περίπου από τον Σεπτέμβριο του 2003. Τον Ιούλιο του 2015, όταν είχαμε τα capital controls, είχαμε 85 δισ. ευρώ διαφορά ανάποδα, δηλαδή, 205 δισ. ευρώ δάνεια και μόνον 120 δισ. ευρώ καταθέσεις. Άρα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν ανοίγει το συρτάρι βρίσκει λεφτά να δανείσει». Αυτό τόνισε, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Optima Bank, κ. Γιώργος Τανισκίδης.

Πράγματι, οι καταθέσεις συνέχισαν και το α’ τρίμηνο του 2021 την ανοδική της πορεία, γεγονός που δίνει ώθηση στα σχέδια για… άνοιγμα της κάνουλας. Προς επίρρωση:

  • Στην ΕΤΕ αυτές διαμορφώθηκαν σε 46,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση, με την τράπεζα να σχεδιάζει νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ εφέτος και ετήσιο ποσό πέντε δισ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023.
  • Στην Eurobank οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά τρία δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ένα δισ. ευρώ έναντι του δ’ τριμήνου του 2020. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε 32,5 δισ. ευρώ και οι προθεσμιακές και λοιπές σε 15,8 δισ. ευρώ. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν άνω του ενός δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το ποσό να αυξάνει στα δύο με 2,5 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 50,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021, αυξημένες κατά 8% σε ετήσια βάση, επανακτώντας το επίπεδο προ κρίσης. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, με βελτίωση στα υπόλοιπα όλων των κατηγοριών πελατών. Η διοίκηση της τράπεζας χορήγησε νέα δάνεια, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 – εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο – ενώ η πρόβλεψη είναι οι χορηγήσεις να «αγγίξουν» τα 10 δισ. ευρώ έως το 2024.
  • Τέλος, στην Alpha Bank, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση, καθώς οι εκροές καταθέσεων φορέων του Δημοσίου αντιστάθμισαν τις εισροές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ (+ 5,1%). Όσον αφορά στις νέες εκταμιεύσεις δανείων, αυτές ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού. Στόχος της διοίκησης είναι αυτές μα διαμορφωθούν στα οκτώ δις. ευρώ μέχρι το 2024.

Διαβάστε ακόμη:

Γουόρεν Μπάφετ: Από τα… ξυράφια στις μπαταρίες – Το μεγάλο στοίχημα των $4 δισ.

Ιστορικό ξενοδοχείο δίνει έκπτωση 40%… σε όποιον έχει αυτό το όνομα – Δείτε ποιο

Τσαβούσογλου: Με υποσχέσεις για βοήθεια στην «τουρκική μειονότητα» η επίσκεψη στη Θράκη (Vid)

Πηγή: newmoney.gr

Array