Τετάρτη
21.02.2024

ΤΑΟ: Το κρυπτονόμισμα που θέλει να χτίσει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο AI

Το $TAO έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 90% σε δύο εβδομάδες. Το κρυπτονόμισμα του δικτύου Bittensor, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την παροχή κινήτρων προς την τεχνολογική κοινότητα για την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα. Το κρυπτονόμισμα ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση 3 δισ. δολαρίων.

Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Bittensor, το πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από το Opentensor Foundation, ανταμείβονται με το κρυπτονόμισμα $TAO όταν δημιουργούν μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που κρίνονται χρήσιμα από την κοινότητα.

Το κρυπτονόμισμα του Bittensor έχει εκτοξευθεί καθώς ο οργανισμός που ανέπτυξε το πρωτόκολλο, το Opentensor Foundation, ελπίζει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα εν μέσω της κούρσας των τεχνολογικών εταιρειών για την επικράτηση στην αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο ιδρυτής του Ethereum Vitalik Buterin φάνηκε να εκφράζει την υποστήριξή του στο Bittensor. Σε μια ανάρτηση, ο Buterin είπε ότι το Bittensor προσέφερε μια ευκαιρία να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία καλύτερης Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η διασταύρωση AI και blockchain φαίνεται να είναι συμπληρωματική, με το blockchain να παρέχει πιθανώς έναν τρόπο περιορισμού ορισμένων από τις απειλές που θέτει η Τεχνητή Νοημοσύνη, για παράδειγμα διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι αξιόπιστα.

Ταυτόχρονα, πολλοί ηγέτες της τεχνολογικής αγοράς φοβούνται έναν κόσμο όπου κλειστές, συγκεντρωτικές εταιρείες όπως η OpenAI και η Google ασκούν δυσανάλογο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ίσως η πιο ισχυρή και επικίνδυνη τεχνολογία του 21ου αιώνα.

Το Opentensor Foundation φιλοδοξεί να προστατεύσει από τους κινδύνους ορισμένων εταιρειών που κυριαρχούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας μέσω οικονομικών κινήτρων.

Το δίκτυο ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προγραμματιστών, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και COO του Opentensor Foundation Ala Shaabana.

Η Bittensor έχει σχεδόν 70.000 ενεργούς λογαριασμούς και έχει εκδώσει περίπου 5,8 εκατ. $TAO tokens, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δικτύου.

Source: liberal.gr